Frykter patent-salg

Flere titalls patenter på web-tjenester skal auksjoneres ut. IBM, Sun og Microsoft skjelver i buksene.

Bakgrunnen er konkursen i selskapet Commerce One. I konkursboet etter selskapet er det blant annet 39 patenter. Patentene dekker tekniske protokoller som benyttes i utbredte metoder for å utveksle forretningsdokumenter over internett. Den 6. desember går startskuddet for auksjonen.

Google, Oracle, IBM og Sun Microsystems er blant selskapene som denne uka har holdt krisemøte i California. De frykter nemlig at en eventuell kjøper av konkursboet kan komme til å saksøke dem for urettmessig bruk av patentene.

Det er også aktuelt å gå sammen om å by på patentene. En ideell organisasjon kalt CommerceNet har tilbudt seg ta på seg den pratiske organiseringen av et eventuelt bud.

-- Det blir litt som å betale ut utpresseren før vedkommende har noen å utpresse, sier Craig Smith i CommerceNet til nettavisen Cnet news.

Web-tjenester

Protokollene, kjent som "web services", web-tjenester,  er allerede utbredt og innarbeidet i teknologiene til selskaper som dem nevnt over. Selv om det godt kan vise seg at de aktuelle patentene er for generiske til å gi grunnlag for noe søksmål, er ikke nervøsiteten grunnløs.

-- Man bekymrer seg for at en kjøper kan bruke disse patentene aggressivt for å skake opp webtjeneste-industrien, sier Jason Schultz, advokat i Electronic Frontier Foundation, som bistår CommerceNet i arbeidet med å få i stand et felles bud på patentene.

Budgiverne må i så fall belage seg på å punge rundt 10 millioner dollar. Budene antas å starte på en million dollar.

En eventuell kjøper ute etter en "god deal" antas å saksøke selskapene for et beløp på alt fra 100 millioner til en milliard dollar, og vil trolig gå etter selskaper med feite lommebøker, som IBM og Microsoft.