Frykter varsel også fra Polycom

Resultatvarselet i Tandberg gjør at markedet nå venter ett tilsvarende varsel fra konkurrenten Polycom. Hvis de har de samme problemene, kan det være duket for ytterligere kursfall for videokonferanse-aksjer.
Til nå har veksten til videokonferanseleverandøren Tandberg delvis kommet fra vekst i markedet, og delvis fra at de har tatt markedsandeler fra konkurrenten. Etter fredagens resultatvarsel er analytiker Morten Sundstø i meglerhuset Alfred Berg usikker på hvilken vei markedet går.

-- Hvis Polycom ikke har de samme problemene som Tandberg, er det ett selskapsfenomen hos Tandberg. Da er det i og for seg ett mindre problem. Men hvis også Polycom sliter med salget, da kan det tyde på at dette kan være en vedvarende trend. Det er ikke bra, sier Sundstø.

Sundstø blir ikke overrasket hvis også Polycom kommer med et resultatvarsel denne uken.

Prispress

Resultatvarselet gjør at Tandberg får en svikt i omsetningen i første kvartal på mellom 11 og 16 prosent til mellom 340 og 360 millioner kroner. Det er første gang selskapet har en svikt i omsetningen år over år.

Med sviktende salg kan det også være fare for press på prisene.

-- Hvis denne trenden nå vil bli vedvarende, vil det kunne bety at prisen på videokonferanseutstyr vil falle, sier Sundstø.

-- Se på kostnadene

Med fall i salgsvolumet og fare for sviktende priser, råder Sundstø Tandberg-ledelsen til å se på kostnadene i selskapet.

-- Hvis markedet fortsetter å falle, vil jeg anbefale dem til å se på kostnadssiden. Nå er det viktig at de presser beina langt ned i bakken og er foroverlente, sier Sundstø.