Full filter-fest

Photoshop inneholder flere funksjoner enn en gjennomsnittlig bruker klarer å ta i bruk. Likevel er det et levende marked for alskens tilleggsmoduler.
Fra første stund har Adobe gjort Photoshop åpent for tredjeparts plugin-produkter, i form av såkalte Photoshop-filtre. Opp gjennom årene har det vokst fram en skog av leverandører av høyt spesialiserte programmer som utvider funksjonaliteten til moderprogrammet.

Så populære er disse filtrene blitt, at de fleste av Photoshops konkurrenter har åpnet sine egne bildebehandlingsprogrammer for filtere av Adobe-typen. Altså kan slike plugin-programmer også fungere sammen med programmer som Corel Photo-Paint og Painter, Macromedia Fireworks og Paint Shop Pro, for å nevne noen.

Adobe ser ikke ut til å ha det minste i mot at konkurrentene tilpasser seg deres

filterstandard på denne måten.

Adobe-dilemma

Photoshop-filtre kommer i alle typer og fasonger. Noen gjør bare en enkelt oppgave, som PhotoFrame. Dette filteret lager pene innramminger rundt bildene. Andre kan være store, omfattende tilleggsprogrammer med mange funksjoner. Image Doctor er et filter i denne kategorien, det gir brukeren tilgang til mange ulike verktøy for manipulering og forbedring av bildekvaliteten.

Noen av filtrene har vist seg så populære at Adobe ikke har klart å motstå fristelsen å bygge inn tilsvarende funksjonalitet som standard i nye versjoner av Photoshop. På denne måten kannibaliserer Adobe sitt eget tredjepartsmarked.

Funksjoner som i nåværende Photoshop heter Liquify, Variations og File Browser er eksempler på funksjoner som tidligere bare var tilgjengelige som plugins fra tredjepartleverandører.

Kompatibelt

De fleste plugin-programmer er relativt rimelige i innkjøp og enkle å ta i bruk. Utgiverne ser også ut til å gjøre det enklest mulig for seg selv -- og for brukeren -- ved å legge inn støtte for alle mulige operativsystemer i en og samme pakke. Derfor er det vanlig å finne både Mac- og pc-versjon på samme cd.

Gjenutgivelsen av Kai's Power Tools setter en slags rekord i kompatibilitet, ved å støtte alle versjoner av Photoshop fra og med versjon 5.0, alle versjoner av Mac OS fra og med versjon 8.6 og Windows fra og med 98.

Det er et absolutt krav å ha Photoshop installert, eller et annet bildebehandlingsprogram som har hundre prosent støtte for Photoshop-filtre.

Noen av de mest sentrale leverandørene er Alien Skin (Splat!, EyeCandy, Image Doctor), Extensis (Intellihance, Mask, PhotoFrame) og Corel (Knockout, Kai's Power Tools).