Full mobilstøtte for Groupwise

Full mobilstøtte for Groupwise

Novell kommer med en egen oppdatering av Groupwise med støtte for mobile enheter. Den er helt uavhengig av operativsystem.

Salt Lake City, Utah: - PR-folkene liker ikke at jeg gjør dette nå, siden vi skal komme med en kunngjøring senere i dag. Men pokker heller: Vi kommer til å utvide Groupwise med full mobilfunksjonalitet helt uten kostnad for kundene, sa Novell-toppsjef Jack Messman under åpningstalen under Brainshare i Salt Lake City.

Dette innebærer at en av de viktigste nyhetene for mobile arbeidsmaur i år kommet fra Novell, i samarbeid med Nokia-eide Intellisync.

Vi fikk en demonstrasjon av en sen beta av Novell Groupwise Mobile Server tirsdag, og vi kan bekrefte at dette er interessante saker.

En viktig forutsetning er at dette er OS-nøytralt - du kan bruke de fleste OS i mobile enheter - inkludert Windows Mobile, CE, Symbian, PalmOS, Windows XP eller Linux. Det siste er viktig, fordi løsningen gir mulighet for å sette opp profiler hvor en bærbar PC behandles som en mobil enhet på linje med en smartphone eller PDA.

Slik kan Mobile Server brukes som sentral for en sikker og fleksibel mobilstrategi. Det som synkroniseres, er e-post, kalender, kontakter (fra flere adressebøker om ønskelig), oppgaveliste, notater og enhetspesifikk personlig informasjon.

Slettekommando "Kill Pill"

Teknologien støtter både push- og pull-e-post, det vil si at man kan få funksjonalitet lik en Blackberry, som er et populært verktøy i enkelte land. Filter kan settes på tjenersiden og i klienten, og kan settes forskjellig avhengig av enhet.

En viktig funksjon kaller Novell "Kill Pill", muligheten for å sende en enkel slettekommando dersom enheten mistes eller stjeles. Dette fungerer som en "slett alle synkroniserte data"-kommando som sendes fra tjeneren straks det kommer en tilkopling fra enheten igjen. Slettekommandoen utføres av klienten, og skal ikke kunne stoppes.

En annen side er en svært fleksibel sikkerhetsmodell, hvor Groupwise støtter kryptering av trafikken med 3DES, AES eller SSL. Om man velger å kjøre uten kryptering av innholdet, vil sikkerhetsmodellen likevel ikke krenke sikkerheten i en vanlig oppsatt brannmur, og pakkefiltrering skal validere både datainnhold og bruker.

Hvor og med hva vil du synkronisere?

Reglene for oppsett kan altså settes både av brukeren og av administrator, også slik at administrator kan låse visse innstillinger helt. Administrator kan også kombinere enheter med brukere eller grupper av brukere i profiler; slik at en selger med en Microsoft Smartphone kan få andre innstillinger enn en med samme type enhet i markedsavdelingen.

Mye av innstillingene kan også gjøres på enheten selv; for eksempel kan det være en fordel å skru av push-e-post om man må spare strøm i enheten. En ekstra, interessant mulighet er for brukeren å kunne sikkert logge inn i et Web-område hvor alle relevante innstillinger for alle enheter kan endres i et bilde.

Andelen som arbeider mobilt globalt antas å være en av fire i 2009. I Norden og Norge er denne andelen forlengst passert, ifølge tall vi har fra IDC og Citrix.

I forhold til andre aktører i markedet innebærer denne lanseringen først og fremst et viktig alternativ til det siste tillegget til Microsoft Exchange, Messaging and Security Feature Pack. Men der Exchange er bare for Windows-klienter, kommer Groupwise altså til å være OS- og enhetsnøytral.

I følge Novell vil Mobile Server være klar samtidig med Service Pack 1 for Groupwise Server 7 i midten av juni i år. Du kan lese mer om Groupwise 7 her

Mer informasjon hos www.novell.com/groupwise.