Full rulle for Opera Mini

Operas skreddersydde mobil-nettleser kan nå lastes ned overalt.

Opera Softwares offisielle slipp av Opera Mini skjer i dag, selv om tjenesten og applikasjonen allerede har rundt en million brukere.

Opera Mini er utviklet for mobiltelefoner som er kompatible med Java progamvare. Programmet kommuniserer med Operas servere, som så reduserer størrelsen på websider slik at de kan lastes ned raskere og passe inn på mobilskjermen.

Selve Opera Mini er gratis, selv om mobiloperatører tar seg betalt for oppkobling mot Internett. Selv om programvaren stort sett har vært tilgjengelig både i Norge og andre land siden desember, har det vært uoffisielt.

På SMS

Opera Mini kan lastes ned direkte til telefonen fra denne nettadressen. I 30 ulike land er det også mulig å sende en kort melding til et bestemt nummer og få programmet tilsendt via SMS. Det er også mulig å laste Opera Mini ned på pc-en og deretter overføre den til telefonen.

Opera har implementert over 100 nye servere for å støtte tjenesten, opplyser seniorteknolog Christen Krogh til IDG News. Endel av teknologien i Opera Mini er gjenbruk av teknologi som er brukt i nettlesere utviklet for andre små apparater, forteller Krogh. Et viktig poeng i prosessen har vært å redusere kravene til minne og prosesseringskraft.

I motsetning til enkelte applikasjoner som Opera har skreddersydd for avanserte forretningstelefoner, er Opera Mini også beregnet på alminnelige, rimelige mobiltelefoner. Mini tilbys også mobiloperatører og håndsettprodusenter som kan sette sitt eget navn på nettleseren.