Fullformat fra Nikon

Fullformat fra Nikon

Nikon har nå lansert D3, lynraskt proffkamera i fullformat, og entusiastkameraet D300.

- Verdens raskeste digitale speilreflekskamera med FX-format.

Det er hva Nikon selv kaller sin nye toppmodell, D3. Det har gått rykter om en kommende D3-modell helt siden 2005.

Nikons første fullformat-kamera: D3.

Med D3 greier Nikon ikke helt å matche erkerivalen Canons nyeste toppmodell i oppløsning. Canon EOS 1Ds MkIII, lansert for bare noen dager siden, har en oppløsning på hele 21 megapiksler. Nikon D3 har en mer moderat oppløsning, på 12,1 megapiksler.

Til gjengjeld er Nikon D3 mye raskere. Kameraet skal ifølge Nikon greie opptil ni bilder i sekundet, mot fem bilder i sekundet med Canons konkurrent.

Nikon D3 har et nytt bildesensorformat som Nikon kaller FX. Dette er en CMOS-bildebrikke med størrelse tilnærmet god, gammel 135 mm-film. Størrelsen er 36,0 x 23,9 mm.

Hittil har Nikon kjørt konsekvent med det såkalte APS-C-formatet på bildebrikkene til sine, med en størrelse på typisk 23,7 x 15,6 mm (Nikon D40x). Dette gir en objektivfaktor på cirka 1,5, det vil si at du må gange den oppgitte brennvidden på objektivet med 1,5, ettersom brikken er mindre enn filmformatet som den oppgitte objektivbrennvidden baseres på. Et zoomobjektiv på 18-70 mm får dermed en effektiv brennvidde på 27-105 mm. Nikon har kalt sine bildesensorer for DX-brikker.

Den nye FX-brikken er altså en fullformatbrikke, av CMOS-typen i stedet for CCD-brikkene som Nikon tidligere har holdt seg til. Med FX-brikken trenger man ikke gange opp den oppgitte brennvidden med noen annen faktor - den oppgitte brennvidden på optikken er den som gjelder.

En av fordelene med fullformatet er at eldre optikk som ikke er spesialtilpasset digitale speilreflekskameraer med mindre bildebrikke, kan benyttes uten problemer. Ikke minst etablerte proff-fotografer med et arsenal av dyr, eldre optikk setter stor pris på dette.

D300 for entusiastene

Samtidig lanserer Nikon nå D300, som etterfølger D200. Dette er et semiprofesjonelt digitalt speilreflekskamera, myntet særlig på avanserte fotoamatører og entusiaster.

Nikon D300, Nikons nye toppmodell i entusiast-sjiktet.

D300 benytter også en nyutviklet CMOS-brikke, men i ordinært DX-format. Stikkord for kameraet er 12,3 megapikslers oppløsning, serieopptak på opptil seks bilder i sekundet, selvrensende sensor og såkalt Live View-funksjon, det vil si at man kan se levende søkerbilde på lcd-skjermen, noe som kommer på stadig flere digitale speilreflekskameraer nå.

Både Nikon D3 og Nikon D300 ventes å være tilgjengelig i fotobutikkene i Europa i november.

Nikon har også lansert flere nye objektiver. Vi kommer tilbake med mer informasjon senere.