Fusjonerer Netware med Suse Linux

Fusjonerer Netware med Suse Linux

Novell ligger foran skjema med å integrere Suse Linux og Novell Netware. Den hybride versjonen kommer i løpet av året.
-- Novell er tilbake, proklamerte toppsjef Jack Messman da han åpnet Novells årlige brukerkonferanse BrainShare denne uken. Det er 20. gangen konferansen går av stabelen.

Novell legger hele sin tyngde bak Linux med ett mål for øyet: Å drive teknologien inn i hjertet av datasentrene i de store bedriftene.

Den største nyheten i så henseende er at Novell fremskynder sine planer om neste slipp av operativsystemet Netware. Netware 7 vil inneholde både Netware-kjernen og Suse Linux Enterprise Server i en og samme pakke. Nyskapningen får navnet Open Enterprise Server og er leveringsklar på slutten av året, ifølge Messman.

Open Enterprise Server vil ha et felles sett av administrasjonstjenester, samt en felles installeringsmekanisme for Netware og Linux.

Slutt på frittstående Netware?

Selv om selskapet dytter Linux fremover, gjorde Messman det klart at Novell ikke kutter utviklingen og støtten til Netware.

-- Vi dropper ikke Netware, vi legger til Linux, sier Messman.

Han legger til at Netware-merkenavnet ikke skal forsvinne. På en pressekonferanse i forbindelse med lanseringen sa Messman at Open Enterprise Server har to komponenter; Suse Linux og Netware. Han sa videre at Novell skal beholde begge merkenavnene i uoverskuelig fremtid.

-- Netware kommer til å eksistere i lang tid, sier Messman.

Novell bekrefter at de vil fortsette å selge en frittstående versjon av Suse Linux. Men ifølge IDG News Service ville ikke Novell-toppene bekrefte om en frittstående versjon av Netware 7 noensinne vil se dagens lys.

I det året som har gått siden forrige BrainShare har Novell bygget opp sitt Linux-arsenal med oppkjøpet av Ximian i august og fullføringen av Suse-oppkjøpet i januar. Målet er å gjøre Linux til en levedyktig opsjon på bedrifts-pc-er og servere, gjennom å levere den administrasjon, support og tjenester for å gjøre teknologien spiselig for it-sjefene i de større bedriftene.

-- Med kombinasjonen Suse Linux, Ximian og Novell er vi den eneste leverandøren som kan levere en komplett løsning på Linux fra pc-en til serveren. Dette setter oss i en unik posisjon til å drive frem Linux fra periferien til datasenteret, sier Messman.

Gir noe tilbake

Novells toppsjef mener at de store bedriftene frykter det å stole på en leverandørs proprietære teknologi fordi det øker sikkerhetsrisikoen og kostnadene. Men han innser at åpen kildekode står overfor mange hindre før den blir fullt ut akseptert i de store bedriftene.

Det er områder som support, systemadministrasjon og garantiansvar. Ifølge Messman adresserer Novell alle disse områdene, spesielt det siste som er svært hett for tiden. Novell tilbyr et skadeerstatningsprogram som et ledd i å beskytte kunder som investerer i Linux.

Novell vil også gi noe tilbake til åpen kildekode-miljøet. Både Suse YAST (Yet Another Setup Tool) og Novell iFolder skal deles.

-- Novell har forpliktet seg til å gi mer til open source enn vi tar, og vi gjør som vi sier, fastslår Messman.

Tar sin egen medisin

Selv om Novell har trykket hardt på det siste året for å bli en ledende spiller innen åpen kildekode, er det viktig at selskapet ikke kutter ut utviklingen av sin prorietære programvare, ifølge Chris Stone som er nestformann i styret i Novell.

-- Trikset er å jobbe med den fredelige sameksistensen av proprietær og åpen kildekode-basert programvare. Dere vil se dette i prakis i vår utviklingsinnsats, sier Stone og legger til at mye av utviklingen i år vil være fokusert rundt Linux på skrivebordet.

Novell skal kombinere Suse Linux desktop og Ximian desktop i ett prosjekt. Denne løsningen vil inkludere sentralisert administrasjon, passord-administrasjon og patch-håndtering. Ifølge Stone vil fordelene være større valgfrihet, lavere kostnader og økt sikkerhet.

Og Novell tar sin egen medisin. Internt vil alle de ansatte i Novell bli flyttet fra Microsoft Office til Open Office i løpet av sommeren. På slutten av året skal alle de ansatte være over på Linux-plattformen.

-- Vi ser en klar trend for operativsystemene. Du graver deg enten dypere ned sammen med Microsoft, eller så kommer du deg ut så fort som mulig, sier Stone.

Han hevder at Novell, Suse og Ximian tilbyr en ryddig sti ut av Microsoft-jungelen

-- Så når manualen sier installer Windows 2000 eller bedre, kan du gjøre det. Du kan installere Linux, fastslår Stone.