Galopperende trojansk hest på vei til din pc

Galopperende trojansk hest på vei til din pc

Det britiske sikkerhetsfirmaet Messagelabs advarer nå om en ny trojansk hest, som i løpet av dagen har infisert tusenvis av internettbrukere. Nå er den på vei til din epost.

Spammailen inneholder en trojansk hest, som er første trinn i en "rakett". Den første trojaneren laster nemlig ned en ny trojansk hest, som fungerer som en bakdør til det infiserte systemet.

 

En trojansk hest er rett og slett et ondartet program som tilsynelatende har en nyttig eller underholdende funksjon. Den inneholder normalt enten et virus eller en funksjon som kan fange opp et passord som senere kan brukes til å skaffe opphavsmannen urettmessig tilgang til et system.

 

Med "kjærlig" hilsen

 

Den nye trojanske hesten, som Messagelabs har døpt Inor, er blitt spammet med epost-beskjeder med forskjellige navn i tittelfeltet.

 

Flere av disse er likevel i vanlig virustradisjon skrevet på gebrokkent engelsk. De har alle et felles tema ved å lokke mottageren løfter om vennskap eller kjærlighet, skriver vår søsteravis Computerworld Danmark.

 

Pass på Outlook

 

Dersom du åpner en slik epost i et mailprogram, som bruker Internet Explorer til å vise HTML-formattert epost, blir den trojanske hesten automatisk aktivert.

 

Mailprogrammer det her er snakk er Microsofts Outlook og Outlook Express.

Inor-trojaneren er første trinn i infiseringen av pc-en din. Når denne er aktivert, vil den forsøke å hente en ny trojansk hest, som heter ss.exe.

Et muldyr homper også avgårde

Organisasjonen Outpost24, som registrerer nye virus, ormer og andre former for ondsinnet kode, rapporterer om en annen trojansk hest, som minner om Inor, som Messagelabs har advart mot.

Ifølge Outpost24 er dette i realiteten snakk om et ”trojansk muldyr”, da Xebiz.A, som organisasjonen kaller programmet, ikke er i stand til at formere seg.

For at beskytte seg optimalt mot de nye truslene – enten det nå er trojanske hester eller såkalte muldyr – bør du oppdatere virusprogrammet og installere en brannmur.