Gamle fiender gjør felles sak

Gamle fiender gjør felles sak

Fiendens dype lommer reddet selskapet hans, stridsøksen er begravd og gjensidig kamelsluking satt på dagsordenen. Hvem skal Scott McNealy skjelle ut nå?
I begynnelsen av desember skal Microsoft og Sun Microsystems offentliggjøre en plan for produktintegrering, med hovedvekt på katalogtjenester og universalpålogging (single-sign-on).

-- Selskapene vil kunngjøre samspill mellom .Net Active Directory og Java Enterprise System LDAP (Lightweight Directory Access Protocol, red. anm, sa Scott McNealy under en pressekonferanse i Virginia nylig. I tillegg skal samarbeidet dekke blant annet kontorprogrampakkene, Java og .Net og serverprogramvare, opplyste McNealy.

-- Vi har en liste lang som armen din over slike samspillspørsmål. En gang i halvåret vil vi komme med felles kunngjøringer, sa Sun-sjefen.

I januar ventes den første demonstrasjon på programmenes samspillsevne, og senere på nyåret vil det komme relevante produkter

. Viktige kataloger

Planen er viktige for veldig mange. En av dem er Lou Michael, nettverkssjef i administrasjonen i Arlington County i delstaten Virginia. Michael har vurdert å skifte ut sine Windows-pc-er med Suns tynne Sun Ray-klienter, men har vært skeptisk til en overgang på grunn av avhengigheten av Microsofts Active Directory.

Michael styrer et nettverk med rundt 3.500 stasjonære og bærbare pc-er, og ønsker ikke å måtte støtte både Active Directory og Suns katalog, Java Access Manager.

-- Jeg håper de nå kan samarbeide og integrere de to, slik at hver katalog kan håndtere begge systemene, sier Michael.

Han er likevel skeptisk til hvor tett de to rivalene vil knytte sine systemer til hverandres kataloger. Han er redd Sun og Microsoft vil begrense seg til planer som gir integrasjon på et høyt nivå, men som fortsatt vil kreve at man bruker begge katalogene.

Lang strid

Microsoft og Sun inngikk et forlik i fjor vår etter atskillige år inn og ut av rettssalene, der hovedsaken har vært Java, og Microsofts angivelige misbruk av dette programvaremiljøet. Sun har også vært en hovedlobbyist i EUs sak om konkurransevridning i servermarkedet.

Men etter forliket er de to selskapene enige om å jobbe med å integrere sine produkter, slik at det blir lettere å ta i bruk teknologier fra begge selskaper. Framgangen i prosessen har så langt vært så som så. Både i sommer og i oktober skulle Sun etter egne utsagn ha presentert konkrete planer om samarbeidet.

Jim Desler, talsmann for Microsoft, sa i begynnelsen av november at selskapene må dømmes ut fra hva de oppnår "de neste fem til ti årene".

-- Forliksavtalen har vært svært positiv i den forstand at den har definert forholdet mellom våre to selskaper på en slik måte at det ikke bare vil gavne selskapene selv, men på lang sikt også industrien og kundene, sa Desler om de sju månedene som har gått siden avtalen ble inngått.

Tid for alt

Larry Singer, direktør for Suns globale informasjonssystem-strategi, opplyser at de to selskapene har arbeidet med en rekke spørsmål, derunder samspillsevne, felles initiativer og standarder.

Men brukere, forhandlere og analytikere har lite å orientere seg ut fra, så lenge det ikke eksisterer noe veikart.

Anthony Martini er gründer og teknologidirektør ved Digigan, et selskap i Connecticut som jobber med integrasjon relatert til nettverkssikkerhet for offentlig sektor. Han ser gjerne at Microsoft forbedrer støtten for Java.

-- Men jeg aner ikke om de greier å rydde politikken til side for å få til forandringer, sier Martini.

Nøkterne

Observatører regner uansett ikke med at planene om samspill blir realisert med det første, tatt i betraktning hvor lenge de to selskapene har jobbet mot hverandre.

-- Du må regne med at alle murene er revet ned og avtalene er på plass, før det blir snakk om reelle samtaler og idédrodling om mulighetene de to har sammen, sier Frances Draper, direktør i Sun Business Group ved GE Access, et datterselskap under General Electric som er distributør for rundt 800 Sun-forhandlere.