Gartner: - Vista slippes først om ett år

I en ny Gartner-rapport spås det at Microsoft ikke rekker å levere Windows Vista før i andre kvartal 2007

Rapporten fra Gartner tar utgangspunkt i tidligere Windows-lanseringer for å begrunne at Windows Vista blir ytterligere forsinket.

 

Gartner hevder det gikk 16 måneder mellom beta 2 og den offisielle utgivelsen av Windows 2000. For Windows XP tok denne prosessen bare fem måneder, som er den samme tidsrammen Microsoft har angitt for Windows Vista.

 

Gartner hevder imidlertid at utviklingsarbeidet for Windows Vista er på samme nivå som Windows 2000, og altså en langt større oppgradering av operativsystemet enn XP.

 

Det betyr ifølge rapportforfatterne at det vil ta Microsoft mellom ni og 12 måneder - ikke fem - å gjøre Vista stabil nok for endelig frigivelse etterfulgt av beta 2.

En større jobb

Å sammenligne Windows Vista med Windows 2000 er langt riktigere enn å sammenligne med Windows XP, sier analytiker David Mitchell Smith til IDGs nyhetstjeneste.

 

- Ser man på XP var det en rekke mennesker som hevdet denne oppgraderingen handlet om å gi Windows 2000 et penere utseende. Den største jobben med dette operativsystemet hadde allerede blitt gjort i forbindelse med Windows 2000, sier Smith.

 

Windows Vista vil være et lignende tilfelle.

 

Ifølge dagens lanseringskjema fra Microsoft skal den endelige utgivelsen av Vista være i hendene på PC-produsentene allerede i oktober, og tilgjengelig for bedriftskunder med volumlisenser sent i november.

 

Microsoft har uttalt at den siste utgaven (build) av beta 2 vil slippes i sent i mai eller tidlig i juni. Hvis man skal følge estimatene fra Gartner betyr dette at Vista ikke være tilgjengelig for produksjon før tidligst februar 2007.

 

Den endelige lansering av operativsystemet vil tidligst kunne skje to måneder senere, i april 2007, hvis alt går som planlagt.

 

Microsoft annonserte i mars at Vista ikke ville bli tilgjengelig som planlagt i slutten av november. Siden forsinkelsen ble kjent flere analytikere spekulert i at Microsoft nå har senket skuldrene siden de likevel ikke rakk å få operativsystemet ferdig i tide til den viktige julehandelen.

 

Les også:

Microsoft utsetter Vista 

Vista-forsinkelse vil ikke påvirke pc-salget