Gates forsvarer Longhorn-valg

Gates forsvarer Longhorn-valg

Microsofts Bill Gates forsvarer valget med å utsette Longhorns viktige WinFS for å få det nye operativsystemet på markedet i 2006.
Først skulle det bli 2004. Men lanseringen til Microsofts nye operativsystem, som får navnet Longhorn, er nå satt til 2006. Ikke nok med det. Noen av de viktigste funksjonene som Bill Gates har snakket om de siste årene utsettes ytterligere. Det betyr at første Longhorn-versjonen ligner "en ny Windows", som mange analytikerne mener, og ikke et revolusjonerende nytt system.

Microsoft har kniven på strupen. Ytterlige utsettelse av Longhorn kan ha mange skadelige følger. I bransjen snakkes det for eksempel om en bremse på pc-salget. Men Microsoft føler også Linux' hete pust i nakken. Derfor er det viktigere for Microsoft å etablere det nye systemet enn å finne seg i at utviklingen tar enda flere år.

- For første gang har vi gitt en dato på når vi starter med Longhorn, sier Bill Gates i et intervju i News.com.

For å nå deadlinen har Microsoft kuttet ut bruken av WinFS i første versjon av Longhorn. WinFS er et system basert på xml-tagging som gjør innhold tilgjengelig på tvers av applikasjonene. Bill Gates har selv utnevnt WinFS til "den hellige gralen" og en av de viktigste utviklingen innen pc-verden. Men utsettelsen, som betyr at Longhorn fortsetter med Windows ntfs, forsvarer Gates med at WinFS vil utvikles ytterlige.

- Vi har aldri planlagt at WinFS i Longhorn også skulle ha server-støtte. WinFS er den største endringen. Vi innser først nå hva vi kan gjøre med det. Derfor bestemte vi for å integrere den med SQL-språk og all annen xml-tagging. Så nå baker vi søkefunsjonen inn i Longhorn '06, mens resten kommer i følgende versjoner, sier Gates.

Ifølge Microsofts gründer og sjefssynser er målet å komme med en fullversjon av WinFS i Longhorns 2007-pakker. Han mener WinFS er såpass nytt at selskapet beveger seg på ukjente områder.

- I noen tilfeller er det tydelige konkurrenter. For eksempel, når det gjelder søk er Google fremst og kan vi måle hva vi konkurrere med. Men WinFS er helt i forkant, det er ingen vi kan sammenligne oss med.