Get a Mac er tiårets reklamekampanje

Get a Mac er tiårets reklamekampanje

Apple tar storeslem når amerikanske Adweek kårer 2000-tallets beste reklamekampanjer og produkter.

AdWeekMedia, en bransjepublikasjon som overvåker det amerikanske annonsemarkedet, har kåret Apples godhjertede Mac-vs-PC-kampanje for tiårets aller beste i USA. Skapt av Jobs' eget favorittbyrå TBWA/Chiat/Day har serien vekket latter og også irritasjon (mest av PC-brukere, muligens).

Mange var overrasket over hvor lenge Microsoft unnlot å ta stilling til sjikanen. På den andre siden mener mange, også Mac-fans, at PC-figuren er den egentlige mest sympatiske skikkelsen i filmene. Justin Longs Mac-figur blir ofte oppfattet som litt overlegen, mens John Hodgmans famlende PC virkelig er elskverdig.

Kampanjen har primært gått på amerikanske TV-sendinger, men vi har sett lokale tilpasningner i England, på tysk, fransk, spansk, italiensk og også japansk. I flere av tilfellene ble disse spilt inn på nytt av hjemlige skuespillere. Enkelte spot-er har kun blitt vist på nett eller som en del av en Apple-presentasjon. Serien har også blitt parodiert til det uendelige.

Dersom du fremdeles ikke har fått nok av «Get a Mac»-reklamer så er det nedenfor gjengis en av de aller første spot-ene fra seriens oppstart i 2006 - kalt «Network». En klassiker! Du kan se mange av de over 60 snuttene i serien på Apples egne Get-A-Mac-sider her.

Les også: Apples sjefsdesigner er tiårets oppfinner

Steve Jobs tiårets markedsfører

Apple premieres ikke bare for sin populære reklamekampanje. Adweek mener også at Steve Jobs er tiårets markedsfører, at Apple er tiårets varemerke og at iPod er tiårets produkt. Bransjepublikasjonen hyller Steve Jobs som en uredd visjonær som ikke bare reddet Apple, men også forandret musikk- og mobilindustrien. iPod hylles som vår tids motsvar til Sony Walkman på 1980-tallet.

I tillegg får selskapet to andre priser for tiårets utendørsreklame og tiårets digitale kampanje. Du kan se en komplett liste over samtlige 33 vinnere med begrunnelser på nettsiden Bestofthe2000s.com.