-- Gi meg en mac!

-- Gi meg en mac!

Først knelte hjemme-pc-en, deretter pc-en på jobben. Så begynte reservemaskinen til låns på jobben å hikke. Kan noen gi meg en mac?
For noen uker siden var jeg på Konsgberg. Der var 150 av landets fremste it-sikkerhetsledere og eksperter samlet på Sikkerhetsforums 10 års jubileumskonferanse. En av innlederne var Helge Skrivervik.

Han startet sitt foredrag med å slå fast at han hadde jobbet med it-sikkerhet i 16 år, og at alt var mye verre i dag enn da han startet. Hans forslag til løsning var rett og slett: Kjøp dere en mac.

Og nå kaster jeg meg på samme toget.

Jeg har brannmur og antivirusprogram. Jeg og andre pc-brukere i heimen sletter alt som kan ligne på mistenkelige mail. Tenåringens chatting har vi satt en stopper for. Ingen får surfe på ukjente sider. Jeg har etter egen mening fulgt alle råd som er mulig å gjennomføre, til liten eller ingen nytte.

For en måned tid siden hadde jeg med hjemme-pc en til Norman for å få en diagnose (og kanskje et håp om at de kunne rydde opp på den?). Norges fremste sikkerhetsekspert klarte ikke å rydde opp. Så for to uker siden knelte jobbe-pc-en. Den går i loop på pålogging. Eneste alternativ er å si format c: og installere alt på nytt.

Sikkerhetsbranjsen har vokst seg stor og mangfoldig. Det samme har internettleverandørene. De tjener massevis av penger på å levere programmer og tjenester til oss. Det som er umulig for meg å forstå er at de ikke klarer å løse de virkelige sikkerhetsproblemene.

For meg ser det ut som de liker at det finnes en del rusk der ute, så kan de selge oss enda flere bokser og løsninger som skal gi oss enda bedre sikkerhet. En ting er sikkerhetsbransjen, som jo lever av at jeg og andre har sikkerhetsproblemer. En annen side av saken er internettleverandørene. Hvorfor vil ikke de rydde opp? Kanskje fordi de også nå tjener penger på å selge sikkerhetspakker?

Men så gjenstår kanskje det viktigste spørsmålet, hvorfor bruker 90 prosent av all verdens pc-brukere operativsystemer og nettlesere som er designet for bråk? Som er designet for en enkel verden der det ikke finnes en eneste liten skruk av stort eller lite format som vil ønske å lage bråk bare for moro.

Hvorfor fortsetter vi å bruke systemene til Gates når det finnes alternativer som ville fjernet mange av de problemene vi har i dag? Og hvorfor får ikke alle aktørene omtalt her så mye bank i media at de virkelig prøver å rydde opp?

Nå har jeg etablert sparebøsse på kjøleskapet. En vakker dag skal jeg få råd, en mac skal på plass i heimen, så kan resten av verden slippe mer sutring fra meg og slite med sikkerhetsproblemene sine helt i fred.