Gigantene står i kø for forsvarskontrakt

Gigantene står i kø for forsvarskontrakt

Milliardkontrakten om drifting av Forsvarets it-systemer skal fornyes til sommeren. SBS-konkurrentene CSC Norge, Steria, EDB Business Partner og IBM Global Services står i kø for å overta.

- Det dreier seg om et milliardbeløp og det planlegges en anbudsrunde i forkant, sa pressetalsmann Dag Aamodt til Computerworld.no i forrige uke.

Dagens leverandør av it-driftstjenester til Forsvaret, Siemens Business Solutions (SBS) sliter med dårlige odds når det gjelder fornyelse av avtalen.

I forbindelse med personalsaken som Siemens nå har anket, og hvor retten fant det sannsynlig at SBS har overfakturert Forsvaret, sa Forvaret følgende: "Forsvarets videre forhold til Siemens vil avhenge av løsningen i saken".

- Vi ser meget alvorlig på situasjonen, sa Dag Aamot til Computerworld.no forrige uke.

Tapte forrige gang

Vi tok en ringerunde til de største it-outsourcingsleverandørene i Norge: CSC Norge, EDB Business Partner, IBM Global Services, Steria og ErgoGroup, og spurte om de er interessert i å delta i den kommende anbudsrunden. Og melodien er den samme over hele fjøla: kontrakten frister.

- Vi har en rammeavtale med Forsvaret fra før. Vi bød på kontrakten forrige gang også, men vi fikk den ikke. Så ja, dette er vi interessert i, fastslår administrerende direktør Kjell Rusti i Steria Norge.

Det globale outsourcingsselskapet CSC har tunge forsvarsinteresser andre steder i verden.

- På global basis er vi en av de største leverandørene til forsvaret med mer enn 20.000 ansatte, sier administerende direktør Per Kristian Nauste til Computerworld.no.

Han legger til at en slik type kontrakt det her er snakk om er akkurat slike som CSC Norge vurderer.

- Vi må jo vurdere dette når vi ser hva Forsvaret vil ha. Men vi håper å motta en anbudsforespørsel, og deretter gjøre den vurderingen, sier Nauste.

Spennende å gå i dialog

EDB Business Partner har vært aggressive på oppkjøpsfronten, og er den tredje største i Norden på it-drift.

- Det er klart at offentlig sektor er et viktig satsingområde for oss. Vi gjorde et oppkjøp av IBMs driftssenter i fjor, hvor det også var endel offentlige kunder. Vi har interessant kompetanse og teknologimiljø å tilby Forsvaret. Det ville være spennende å gå i en dialog med Forsvaret. Vi har mye å tilby, sier konsernsjef Endre Rangnes i EDB Business Partner til Computerworld.no

Også den globale driftsenheten til IBM, IBM Global Services, stiller seg positive.

- Nå vet vi ikke hva Forsvaret vil komme med, men vi vil vurdere det og se på det, sier leder for denne enheten i Norge, Arthur Brunvoll på spørsmål om IBM Global Services vil være deltakere i anbudsrunden om drift av Forsvarets it-løsninger.

Også administrerende direktør Terje Mjøs i ErgoGroup sier at denne type kontrakter som regel er noe selskapet har på radaren.

Les også: Personalsak kan koste Siemens milliardbeløp