Gjenbruk taper for gjenvinning

Tre av fire bedrifter i Norge ønsker at datautstyret de skifter ut skal gå til gjenbruk, men det aller meste forbrennes.

Bare en av fire bedrifter leverer utstyr til gjenbruk i dag, mens de aller fleste kunne helst tenke seg at utstyret ble brukt av andre.

 

Dette kommer frem i en undersøkelse utført av ACNielsen på oppdrag fra FAIR International.

 

- Her er det et stort misforhold mellom hva man ønsker og hva man faktisk gjør. I Norge er vi gode på gjenvinning, men kunnskapen om gjenbruk er for dårlig. Jeg tror dette er hovedårsaken til at ikke flere har valgt gjenbruk allerede, de vet rett og slett ikke om alternativene som finnes, sier generalsekretær Leif-Arne Kristiansen i FAIR International.

 

Fokus på gjenvinning

 

Det er også flere grunner. Gjenvinningsselskaper som Elektronikkretur har et system som gjør det lett for bedrifter å kvitte seg med gammelt utstyr.

 

- I Norge har man fokus også politisk på gjenvinning. Vi har gode ordninger og de fungerer ganske bra. Det er lett å få levert til gjenvinning, sier Kristiansen til Computerworld.no De som driver med gjenbruk er heller ikke like tilgjengelige.

 

- Spesielt på landsbasis. I østlandsområdet er greiere, for der henter vi selv.

 

- Men det kommer seg. Det finnes blant annet et program som heter Grønn Start. Her heter det at offentlige virksomheter skal velge gjenbruk fremfor gjenvinning, sier Kristiansen.

 

Gode nyheter

 

- Hele 58 prosent av de som deltok i undersøkelsen mente at gjenbruk først og fremst burde gjøres av humanitære organisasjoner. Dette er gode nyheter for vårt arbeid fremover. Nå håper vi bare at bedriftene følger opp sine gode intensjoner, forteller Kristiansen.

 

Når en datamaskin kastes i Norge vil den ifølge FAIR International kunne ha en levetid på ytterligere fem til seks år i et bistandsprosjekt i den tredje verden.

Organisasjonen bruker i dag brukt utstyr fra Norge på skoler i Afrika, Asia og Øst-Europa. Snart vil også sykehus bli forsynt med denne type utstyr. FN har blant annet berømmet organisasjonen med hederlig omtale gjennom World Summit Award Norway og UNESCO har innledet samarbeid med FAIR i løpet av 2005.