Gjør deg klar til SP2

Gjør deg klar til SP2

Den største oppdateringen av Windows, Service Pack 2, foreligger snart i norsk versjon. Den må du bare ha, mener Microsoft.
Bak Service Pack 2 ligger det enormt mye arbeid; all kode i Windows XP er gjennomgått, noe er skrevet om og alt er kompilert på nytt. Likevel kan det som er nytt summeres opp i ett ord: sikkerhet.

-- Absolutt mesteparten av det som er gjort av endringer er sikkerhetsrelatert. Det er tettet hull, drivere er oppdaterte, også tredjeparts drivere, og standardinnstillingen er nå at alle innebygde sikkerhetstiltak er slått på. Men det er også gjort en del forbedringer, som støtten for Bluetooth og wlan, sier Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge.

-- Hvem skal ha SP2?

-- Alle som bruker Windows XP. Men du kan dele brukerne opp i fire grupper: Hjemmebrukere, små og mellomstore bedrifter uten it-avdeling, bedrifter med it-avdeling og "enterprise", altså storbedrifter, svarer Seierstad.

Ingen killer

-- Men det rapporteres om mye trøbbel, særlig fra store bedrifter?

-- Storbedriftene har en utfordring med SP2 fordi de har store applikasjonsporteføljer og standardprogrammer med mye tilpasning. Disse må testes og rettigheter settes opp slik at de kjører som de skal.

-- Jeg ser at enkelte skriver at SP2 "dreper" programvare og at bedrifter vil vente med utrulling. Det er ikke gjort noen endringer som ødelegger programvare. Det som er gjort, er at vi har hørt på kritikken og slår sikkerhetsfunksjonene på som standard. Nå vil aktivt innhold bli stoppet om det ikke er godkjent.

-- Det er utfordringen for de som har applikasjoner som er basert på aktivt innhold; de må endre standardoppsettet i SP2 slik at det er tilpasset deres miljø. For å hjelpe bedriftene med dette har vi flere verktøy, fra "white papers" til programvare for styrt utrulling. Vi lar kundene lage egne distribusjoner av SP2, og lar dem få retningslinjer for hvordan de skal teste, sier Seierstad.

Lite kritikk

-- Tross enkelte oppslag har Microsoft fått forbløffende lite kritikk denne gangen?

-- Det er jo ikke noe nytt med SP2 i forhold til måten Windows virker på. Vi har tatt til oss kritikken om at det har vært for mye som er åpent og for mye automatikk. Og så har vi strammet til på det, sier Seierstad.

SP2 skal også gi et mer stabilt Windows. Den største årsaken til problemer med operativsystemet ligger i driverne for maskinvare. Windows XP har en funksjon som gir mulighet til å rapportere direkte til Microsoft om feil som har oppstått.

Denne feilrapporteringen har gjort at Microsoft har identifisert hvor og når krasj skjer, hva som er årsaken, hvilke programmer som ikke frigjør minne og andre feil. Seierstad forteller at de fleste driverne, også fra tredjeparter, er oppdaterte og ligger med i SP2-oppdateringen.

Nye regler

Om bedriften har forskjellige typer pc-er og mange oppsett, er ikke viktig, ifølge Seierstad. Endringene som er gjort går på rettigheter og skripting, ikke på maskinvaredrivere eller måten Windows XP fungerer på.

-- Du kan si det bare er nye regler. Mye er skrudd på som tidligere var skrudd av som standard. Programmene dine vil virke, men det kan hende du vil bli spurt om å oppheve en blokkering.

Norsk versjon

SP2 har vært tilgjengelig på engelsk og et par andre språk siden midten av august. Etter planen vil norsk versjon bli tilgjengelig for nedlasting i begynnelsen av september. Deretter vil det bli mulig å bestille den på cd; det er ikke alle som har bredbånd.

Microsoft Norge jobber også andre distribusjonsformer for SP2. Det kan hende du vil se cd-er med SP2 følge gratis med et magasin eller at de er til gratis utdeling i elektrobutikken.

Etter all ståhei rundt Microsoft og sikkerhet, er det om å gjøre for selskapet å vise at de tar sikkerhet alvorlig. En av grunnene til at oppdateringspakken er så stor, opptil 272 megabyte for it-administratorer, er at all kildekode er kompilert på nytt. Med nyere og sikrere kompilatorer, ifølge Microsoft.

Kvalitetssikringen har også vært heftig med 1,5 testere per programmerer og full gjennomgang av all programkode av tredjeparts korrekturlesere.