Gjør klar for TV-revolusjon

Gjør klar for TV-revolusjon

I dag kom endelig stueversjonen av Windows på norsk. Systemet kan fullstendig forandre opplevelsen av digital hjemmeunderholdning.
Kort forklart er Media Center Edition (MCE) en spesialversjon av Windows XP som gjør det enkelt å koble PC-en opp mot TV-en for å styre bilder, musikk, film, internett-tjenester og TV-sendinger.

Underholdningssystemet er basert på vanlig Windows, men det er noen vesentlige forskjeller. Her er det enkle menyer som er lette å se på avstand og du kan styre alt sammen med en fjernkontroll.

Sendeskjemaets tyranni er over
Kombinasjonen av en elektronisk programguide (EPG) og harddiskopptak av TV-programmer gjør det svært enkelt å ta kontroll over din egen TV-hverdag.

Du kan for eksempel sette Dagsrevyen på pause hvis det ringer på døren og fortsette sendingen senere. Du blir også svært enkelt å ta opp alle de programmene du ikke får sett mens du er på ferie.

Den elektroniske programguiden sørger for at du har full oversikt hele tiden. Du kan sortere TV-programmer etter hva du liker best og ta vekk programkategorier du ikke er interessert i.

I praksis ender du opp med å aldri mer måtte forholde deg til når programmene du liker, faktisk sendes. De ligger tilgjengelig for visning når det passer deg. Med en mediesenter-PC er sendeskjemaets tyranni endelig over.

Du trenger ny PC
Systemet gjør seg aller best sammen med en moderne plasma- eller LCD-TV med HD-kvalitet, men det er ikke nødvendig for at det skal fungere.

Det du imidlertid må ha er en ny PC. Du kan nemlig ikke legge programmet inn på den PC-en du allerede har.

Microsoft vil kun selge MCE sammen med nye PC-er spesialtilpasset stua. Dette er ingen dum idé, siden en vanlig PC ofte både er stygg og avgir mye støy. Ulempen er at du gjerne må betale opp mot 10.000 kroner for et komplett system.

En typisk Stue-PC bør ha 3 GHz prosessor, minimum 512 MB minne og helst to TV-tunere. I tillegg bør du ha en romslig harddisk. Det selges også løsninger som integrerer både PC og TV i ett.

Sammen med programmet har Microsoft også lansert en spesialtilpasset fjernkontroll og et meget lekkert trådløst tastatur, med belyste knapper for de vanligste funksjonene og egne knapper for styring av TV, volum, startmeny og musemarkør.

Mange nye tjenester
Windows Media Center Edition er mer enn bare TV-opptak og et lekkert grensesnitt. Her er et utvalg av de nye programmene.

- Min TV gir deg en elektronisk programguide som alltid er oppdatert og sørger for at du enkelt kan ta opp programmer og se opptak.

- Min Musikk gir deg komplett oversikt over din digitale musikksamling. Her kan du opprette spillelister, administrere samlingen og legge nye CDer.

- Mine Bilder gir god sortering av alle bildene dine og nydelig lysbildefremvisning sammen med musikk.

- Mine Videoer samler alle videosnuttene du har på PC-en. Har du bredbånd, kan du leie film over nettet og få den rett inn på TV-en.

- Radio fungerer hvis mediesenter-PCen din har FM-tuner. Den lar deg blant annet pause og spole i radiosendinger.

- Online Spotlight gir deg tilgang til funksjonalitet fra ulike tjenesteleverandører. Du kan for eksempel levere bildene dine til fremkalling via bredbåndet og få papirkopier tilbake i posten. Snart blir det garantert mulig å bestille pizza også.

Vil du vite mer?
Her finner du en omfattende test av Windows Media Center Edition.