Gjør meg digital

Gjør meg digital

Jeg vil sende vannmålingen min til kommunen på sms. Når får jeg EN digital signatur jeg kan bruke overfor det offentlige?
Jeg vil sende vannmålingen min til kommunen på sms. Jeg vil kvittere på sykemelding til arbeidsgiver og trygdekontor på sms. Jeg vil fylle ut barnehage- og jobbsøknaden min på nettet, midt på natta mens jeg likevel ikke får sove, fordi det er så mye som jeg skulle ordna i løpet av dagen som jeg likevel glemte.

Den nå fratrådte statsråden Victor D. Norman avblåste prosjektet døgnåpen forvaltning. Norman fortalte at han fikk angst av å tenke på at han skulle kommunisere med det offentlige midt på natten. For undertegnede hadde det vært en sann glede. Og særlig hvis jeg hadde hatt ett sikkert system å forholde meg til, og jeg ikke måtte lete frem pinkoden jeg fikk fra strømleverandøren min, den andre pinkoden jeg visstnok skal ha mottatt fra skatteetaten, eller den sikre løsningen som kommunen min kanskje tilbyr meg.

Det har vært sagt og skrevet utrolig mye om at en god enkel digital signatur er selve nøkkelen til å få fart på den elektroniske kommunikasjonen med det offentlige. Det har også vært vektlagt at det er viktig at løsningen er global, i den forstand at den kan brukes overalt hvor du måtte ferdes elektronisk overfor det offentlige. Næringsminister Gabrielsen har grepet fatt i saken, og han har nedsatt en gruppe der også bransjen selv er representert, som skal forsøke å løse utfordringen.

Jeg har ikke så mye nytt å si om saken. Annet enn at det er helt riktig at en sikker løsning for all kommunikasjon for hver enkelt innbygger garantert hadde fått opp interessen og engasjementet hos innbyggerne. Så et enkelt råd til Gabrielsen og hans utredere; her gjelder bare en ting: "få ut fingern".

Det norske folk har for lengst bevist at Victor D. Norman tilhører et bittelite mindretall. Vi går mann av huse for å skaffe oss pc-er, bredbånd og nye mobiler. Vi handler og shopper på nettet, enten det er sikkert eller ikke, vi bruker gjerne mobilen til all verdens lek og nytte.

Normans etterfølger Morten A.Meyer har nettopp tiltrådt. Det er for tidlig å si noe om hvor hans engasjement for det offentlige ligger, og hva slags mot han vil ha i krevende beslutninger for å få fart på den digitale offentlige hverdag.

Den første store milepælen for arbeidet med å heldigitalisere offentlig sektor var dokumentet "Bit for bit" som ble lansert i 1996. Denne rapporten ble fulgt opp helsevesenets svar "Si@". Så kom næringsminister Grethe Knudsen på banen og lanserte eNorge planer og arbeid, og hadde sin egen eNorge general i Tore Sandvik.

Det samme arbeid pågikk i Europa, og Norges e-planer har blitt lagt merke til der "ute". For noen uker siden var næringsminister Ansgar Gabrielsen og hans ekspedisjonssjef Hugo Parr på turne til Budapest og talte om Norges e-arbeid. Skal vi tro folkene i næringsdepartementet rett, legger man merke til Norges e-arbeid i Europa, selv om vi ikke skårer så bra på undersøkelser om hvor langt den digitale hverdag er kommet i den norske forvaltningen.

På konferansen Digitale Tjenester skal 17 leverandører slåss om publikums oppmerksomhet. De har alle med seg en rekke caser fra virkeligheten, prosjekter som er realisert, prøvd ut og i bruk i den offentlige sektor. Bredden i deres engasjement er stor, og løsningene er mange og forskjellige.

Landets ledelse burde virkelig ta seg en tur. Det finnes kreativitet og engasjement både hos leverandørene og lokale forvaltninger. Det de trenger er en sentral motor som kan løfte løsningen opp i standardiserte versjoner som alle kan dra nytte av. Jeg håper jeg ser dere på Gardermoen i slutten av april, det gjelder ikke minst næringsminister og eNorge-general Gabrielsen og den nye administrasjonsminister Meyer.