Gled deg til en kreativ Zen-høst

Gled deg til en kreativ Zen-høst

TEST: En musikkmaskin med 20 gigabyte disk, 18 timers batteritid og prislapp på rundt 2.000 kroner, er Creatives flaggskip i kampen om mp3-markedet i høst.

Harddisken kan lagre opptil 10.000 sanger i wma-format eller 5.000 i mp3, dersom man teller på Creatives måte. Den går ut på at hvert spor på fire minutter lagres i en oppløsning på 64 kilobit per sekund i wma-format eller 128 i mp3.

 

Uansett hvordan man teller er dette en disk som lar deg ta med en enorm musikksamling du kan spille av med svært god lyd og enkel betjening.

 

Mer enn mp3

 

Det følsomme pekeplaten er kjernen i betjeningspanelet. Her styres volum og her blar man i menyene. De øvrige knappene er nærmest selvforklarende - spesielt liker vi den kontekst-avhengige valgtasten som henter fram relevante valgmuligheter.

 

Zen Sleek har fm-radio med opptaksmulighet/diktafon, og kan utveksle adresser og avtaler med Outlook og Outlook Express. På musikksiden støttes wav, wma og mp3-format. Skjermen i blått har bakgrunnslys, men kan likevel være litt vanskelig å lese i dårlig belysning

 

Radioen har ikke RDS, noe som gjør håndtering av mange radiokanaler litt vrient, særlig om man er på mye reisefot. Manuell håndtering av mange radiokanaler er ikke moro, og den automatiske søkefunksjonen sletter alle tidligere lagrede kanaler før den leter etter nye.

 

Må installere driver

 

For å administrere musikkfilene kan man velge mellom programmene Zen Media Explorer, Creative Mediasource eller Windows Media Player. Inne i Zen Media Explorer fins det en slags veiviser som tar deg med trinn for trinn gjennom overføringsprosessen, men vi fant det egentlig litt enklere å styre det meste i Windows Media Player 10.

 

Dessverre hjelper det ikke å ha orden i syskrinet på pc-en, for Zen Sleek ignorerer det som Media Player kaller «album-artist», en ordning som dessverre er altfor vanlig på mp3-spillere.

 

I praksis betyr det at Creative bare bruker artistinformasjonen som er knyttet til det enkelte spor. Det betyr at spor fra ett og samme album ikke holdes samlet dersom det for eksempel er en duett på platen. Hver artistkombinasjon listes som en separat artist, når det er snakk om samleplater kan det se ut som om mange artister har gitt ut album med bare en eller noen få spor.

 

I det tilfellet at ulike artister har gitt ut album med samme navn - og det fins det faktisk mange eksempler på i min platesamling, blir sporene til de ulike albumene liggende i samme album-mappe på Creative Sleek.

 

Alt-i-alt byr Zen Sleek på god lyd og lekkert design i børstet aluminium, men administrasjonen av musikk og data kunne vært mye enklere. De medfølgende hodetelefonene ligger "midt på treet" kvalitetsmessig, så man kan hente en del ved å koste på seg bedre høyttalere, særlig i bassområdet.