Glem fotball-VM i HDTV

Glem fotball-VM i HDTV

Til sommeren loves svenskene fotball-VM i høy oppløsning. Slik blir det neppe i Norge. Les hvorfor.

I takt med den økte utbredelsen av flate tv-er stiger også forventningene til tv-sendinger i høydefinisjonskvalitet (HDTV).

Sveriges Televisjon (SVT) har nå bestemt at de vil sende alle kamper fra sommerens fotball-VM i høy oppløsning. Sendingene skal distribueres av Canal Digital over satellitt.

Gratiskanal

Selskapet starter opp en ny gratiskanal spesifikt for arrangementet slik at svenskene kan følge progresjonen til Zlatan og de andre landslagsstjernene.

- Et fotball-VM er akkurat hva som skal til for at HDTV skal få sitt gjennombrudd, sier Patrik Hofbauer, Sverige-sjef for Canal Digital i en pressemelding.

SVT har også presentert en plan der de gradvis skal utvide tilgangen på høyoppløselig innhold. Testperioden under fotball-VM vil følges av prøvesendinger frem til 2008. Deretter skal HVTV sendes parallelt med vanlige sendinger. Fra og med 2015 skal alt innhold fra SVT distribueres i høy oppløsning.

Ikke klart i Norge

Av regulatoriske årsaker har Canal Digital kun rettigheter for å distribuere innhold fra SVT over parabol til kunder i Sverige. De vil derfor ikke kunne vise dette innholdet i Norge.

I Norge er det NRK og TV2 som sitter på rettighetene til fotball-VM 2006.

Informasjonssjef i Canal Digital, Glenn Mandelid, sier til Computerworld.no at han håper avtalen med SVT kan åpne for en lignende avtale med de norske kringkasterne.

- Vi er positive til å stille vår satellittplattform til rådighet, sier Mandelid.

Bortsett fra den belgiske tv-kanalen HD1, som videreformidles i Norden av Viasat, er Canal Digital eneste tilbyder av HDTV-sendinger i Norge med kanalen C moore HD.

For å ha glede av sendingene trenger man både en tv merket hd-ready og en satellittdekoder som kan prosessere høyoppløselige tv-signaler. Og muligens er nettopp dekoderne som kan legge størst brems på høyoppløselige tv-kvelder.

Ubrukelige dekodere

Teknologien i de digitale dekoderne som er tilgjengelig i dag er basert på bildestandarden Mpeg2. Er du en av dem som har betalt dyrt for en slik boks, må du finne deg i at den blir ubrukelig for annet enn ordinære satellittsendinger og kanalen C more HD.

Verden over er nemlig tv-selskapene enige om at fremtidige HDTV-sendinger skal baseres på Mpeg4-komerimering, som gjør det mulig å halvere kapasitetsbruken ved distribusjon av signalene.

Mpeg4 vil også benyttes under fotball-VM.

Rekker det ikke

Glenn Mandelid sier til Computerworld.no at Canal Digital spesifiserer kravene og godkjenner dekodere for salg gjennom de ulike elektronikkbutikkene.

Informasjons direktør i Expert-kjeden, Trond Bentestuen, sier til Computerworld.no at de ikke har mottatt noen slike dekodere for salg.

- Jeg tror det blir knapt med tid for å få disse boksene på plass før fotball-VM sparkes i gang. Det er tross alt ikke lenge til juni.

Heller ikke salgsdirektør i Grundig, Pål Haugen, har stor tro på et høyoppløselig VM. Grundig er en av de største produsentene av dekodere.

Han sier til Computerworld.no at dette sannsynligvis vil gjelde for både norske og svenske tv-seere.

- Ingen kan i dag si med sikkerhet si at man rekker å få MPEG4 dekodere ut på markedet innen juni, sier Haugen.

Både Bentestuen og Haugen er medlemmer av HDTV Forum, som arbeider med å tilrettelegge for HDTV i Norge.

 

Les også: Bakkenettet utsettes – igjen.