Glem nummeret og ring et navn

Glem nummeret og ring et navn

Med en ny norsk oppfinnelse kan du taste "pizza" for å ringe nærmeste pizzarestaurant.

Hvorfor skal det ikke være domenenavn på mobilnettet, tenkte internettgründeren. Og så gjorde han noe med det.

-- Jeg våknet en natt med ideen om at det måtte la seg gjøre å ha domenenavn på telefon på samme måte som på internett. At du i stedet for å huske et nummer kan huske et navn. For domenenavn på internett er jo nettopp der for at du skal slippe å huske ip-adressene, sier Per Lasse Hauglum.

Han gjorde noen undersøkelser, og fant ut at ingen hadde gjort dette før. Selv om ideen er enkel, og for så vidt løsningen også. Men ikke bare.

-- Det er en lykke at jeg ikke er teknomann så jeg hadde sett alle vanskelighetene i prosjektet på forhånd; avregningsmodeller, samtrafikk og det hele.

Rettighetene til løsningen ligger i firmaet Phonename, som Hauglum eier i sin helhet. Salget av Phonename-løsningen i Norge er imidlertid overlatt til Rosasider.no, som driver katalogtjenesten ved samme navn og selger firmaprofiler på internett.

Hauglum er ikke ukjent med internett. Han startet Internet Partner i 1995, og startet sammen med Interflora opp den andre norske nettbutikken som solgte sine produkter via internett. Sammen med Steinar Kjærnsrød i Oslonett var han først ute med SSL-kryptert bestilling via nettet.

Norge først

Hauglum ønsker å få i gang salget i Norge først, for deretter å gå utenlands når han ser hvordan det slår an her hjemme. Det skulle være nærliggende å henvende seg til operatørene, men Hauglum vil heller starte direkte med bedrifter som vil være lettere tilgjengelige. Selv om mange mener ideen er svært god, er erfaringene som gründer at investorene glimrer med sitt fravær.

-- Phonename-løsningen har en masse muligheter. Det kan utvikles videre med mange andre muligheter, men jeg vil ikke komme inn på det ennå. Men en taxi-løsning ville jo vært fin; at du kan sende "taxi" og få drosje selv om du ikke vet hvor du er, sier Hauglum.

Den første kunden av Phonename var Euroflorist. Sender du "blomster" eller "blomsterhilsen" får du kontakt med selskapet som formidler blomster i i Norge og resten av verden.

-- Du vet at grønne nummer ikke er gratis fra mobiltelefon? Ved å tilby kundene å ringe via Phonename kan bedrifter tilby gratis kontakt også fra mobiltelefon, mener Hauglum.

Lite støtte

Støtte har det vært lite av på veien. Til å begynne med fikk Hauglum noe støtte fra Statens veiledningskontor for oppfinnere. I et møte der han ville søke om støtte på 50.000 kroner fikk han vite av en kommunikasjonsekspert at han bare kunne glemme hele ideen. Han ville aldri få patent.

-- Jeg spurte om hvordan han kunne hevde det, når et anerkjent patentkontor som Bryn Aarflot mente det var gode sjanser for patent, men ble avvist, sier Hauglum med en viss bitterhet.

Hauglum søkte patent på løsningen i desember 2001 og håper å få norsk patent i løpet av våren. Samtidig har han fått tilbakemelding fra Patent Cooperation Treaty som er udelt positiv med hensyn til muligheten for internasjonale patenter.

Han har brukt sine egne penger på patentsøknad, og har fått satt tjenesten i drift per 1. mars uten investorkapital. Men han har hatt noe hjelp. For eksempel trekker han frem Telenor Business Solutions, som drifter løsningen. Nå håper han Rosasider.no får fart på salget, og at investorene med det får litt å tygge på.