Gnistrende etter oppkjøp

Gnistrende etter oppkjøp

Tandberg Television imponerer. Selskapet øker både omsetning og resultat i et marked som er i store forandringer.

525,2 millioner kroner i fjerde kvartal 2005, en vekst på 31 prosent i forhold til fjoråret. Resultatet kom på 108,2 millioner kroner, 34,2 prosents økning i forhold til 2004. Selv bruttomarginen økte med et par prosent til 57,8.

Årets omsetning i Tandberg Television kom på 1.868,7 millioner kroner mens tilsvarende tall for 2004 var 1.357,0 millioner. For året ble resultatet 349 millioner kroner.

Fremtidens tv

Det er fremtidens digitale televisjon HDTV (High Definition Television) og tv-overføring via IP som driver Tandberg Television. På begge områder er selskapet blant de ledende - ikke som distributør, ikke som innholdsleverandør, men som teknologileverandør til ledende teleselskaper rundt om i verden.

- Vi leverte 6.000 kodeenheter, 1.800 av neste generasjon. Det er en økning på 35 prosent, sier Eric Cooney, administrerende direktør i Tandberg Television.

Disse kodeenhetene komprimerer tv-signalene. Neste generasjon komprimerer i henhold til MPEG-4, forrige i henhold til MPEG-2.

- Vi vant åtte utmerkelser i 2005. Det viser at vi er best på vårt område, fremhever Eric Cooney.

Hos verdens største distributør av IPTV, PCCW i Hong Kong leverte Tandberg Televison komprimeringsutstyr for MPEG-4 for distibusjon av HDTV via et DSL-nett (Digital Subscriber Line) tilsvarende det alle norske hjem forbinder med bredbånd.

Når bakkenettet blir en realitet i Norge vil også norske hjem kunne få HDTV med MPEG-4. Komprimeringen er nødvendig for å få nok tv-kanaler. MPEG-2 leverer færre kanaler.

Oppkjøp

Tandberg Television er fortsatt et norsk selskap, men i dag er det bare styreformann Jan Christian Opsahl som sitter i Norge. Utviklingen skjer i en rekke internasjonale selskaper Tandberg Television har kjøpt opp i løpet av de seneste åtte årene.

Etter det første store oppkjøpet i Storbritannia, som nesten medførte at Tandberg Television gikk konkurs, har det vesentlig vært amerikanske selskaper som har blitt kjøpt.

I fjor ble N2 Broadband og Goldpocket Interactive overtatt.

- Det var små integrasjonsproblemer med Goldpocket Interactive, påpeker Fraser Park, finansdirektør i Tandberg Television.

Nå er Tandberg Television i ferd med å kjøpe Skystream som har tilsvarende teknologi som Tandberg Television.

Mens Tandberg har henvendt seg til de største teledistributørene, har Skystream rettet seg inn mot regionale distributører. Skystream har holdt på i ti år, men oppnådde for første gang overskudd i 2005.

Hvis Tandberg Television klarer å samkjøre sine produkter med Skystreams har selskapetet godt grunnlag for videre suksess. Problemet er at ingeniørene er spredd over en rekke geografiske steder i USA som Atlanta og Sunnyvale.

MORO: 2005 har vært et år med overskudd og moro ifølge Eric Cooney, administrerende direktør i Tandberg Television. Fra neste kvartal vil Tandberg rapportere sine resultater i dollar mot norske kroner i dag.