God idé, men må modnes

God idé, men må modnes

TEST: Mac-folket har fått en ny tekstbehandler med layoutfunksjoner. Var nå det virkelig nødvendig?

Pages er det klingende navnet på programmet som utgjør halvparten av iWork-pakken fra Apple. Partneren i pakken heter Keynote som er til å lage presentasjoner med. iWorks er ikke ment som noen Word- eller Powerpoint-dreper. Funksjonaliteten er såpass begrenset at programmene knapt kunne gitt markedslederen et skrubbsår på kneet.

Fine maler

Det er mulig å starte med blanke ark og fargetaster i Pages, men det er meningen man skal bruke maler for raskere start med avanserte dokumenter. De trettitalls dokumentmalene har komplett oppsett med layout, typografi og bildebokser. Malvelgeren er visuell og temasortert, slik at du lett kan finne maler for nyhetsbrev, rapporter, brevark og cv.

Så lenge du finner en mal som passer oppgaven er livet lett å leve. Malene er stort sett ok designet og greie å bruke, og har en utpreget amerikansk stil. Læreterskel er atskillig høyere det om du vil gjøre store forandringer, eller drister deg til å lage egne maler fra grunnen av.

Programmet likner litt på vanlig tekstbehandling og litt på desktop publishing. Men å opprette og arbeide med tekstmaler er ikke så enkelt, og legge til eller fjerne sider kan være en utfordring.

Avanserte funksjoner

Funksjonene for grafer og tabeller er oversiktlig, og paletten for å sette inn spesialtegn er forbilledlig. Men både ytelse og brukervennlighet har stort forbedringspotensial. Den viktigste funksjonen er kanskje "Provide user feedback". Den kan blant annet brukes til å reise kravet om et neste versjon kommer i norsk, lokalisert versjon.

Pages fremstår som en glimrende idé som kunne ha godt av å modnes litt. Versjon 1 har på ingen måte funnet seg selv, og faller derfor mellom de fleste stoler. Programmet er for enkelt til avansert layoutarbeid og for tungt til enkel tekstbehandling.

Husk at "TextEdit" som følger med OS X er en aldeles glimrende tekstbehandler.