God tur til OL i Athen

God tur til OL i Athen

Denne sommeren er det OL i Athen. Blant mange andre it-arbeidere i aksjon under OL vil du finne trøndergutten Ottar Bakaas.
Ottar Bakaas sitter i Trondheim og gjør ferdig sin diplomoppgave. Han går siste året på sivilingeniørstudiet ved NTNU (Norges tekniske og naturvitenskapelige Universitet). Bakaas tilbrakte sine fem studieår ved

linjen for Industriell økonomi og teknologiledelse (ind.øk), med teknisk fagretning for datateknikk og kommunikasjonsteknologi. Bakaas får en pangstart på sin arbeidslivskarriere, under OL i Athen skal han jobbe på it-selskapet Atos Origin helpdesk.

-- Det startet med at jeg så en liten annonse i internavisen vår. Vil du til OL, stod det. Jeg ringte og søkte, og etter flere intervjurunder ble det klart at jeg er blant de utvalgte studenter fra 10-12 forskjellige land som får denne unike sjansen fra Atos.

Fransk kjempe

Atos Origin er hovedleverandør av alle it-systemene under OL. Det handler om alt fra å bringe resultater fra de ulike arenaene til media, å serve alle OL-deltakerne med nødvendig informasjon, samt sikring av it-systemene under hele arrangementet.

Atos vant for noen år tilbake den største it-kontrakten i verden noensinne. Det var utlyst kontrakt for å levere it-løsninger til OL i Salt lake City i 2002, sommer-OL i Athen 2004, vinter-OL i Torino 2006, og sommer-OL i Beijing i 2008.

Franske Atos Origin kjøpte nylig opp det amerikanske selskapet Schlumberger Sema, som også var involvert i OL i Barcelona i 1992. Atos Origin har 47.000 ansatte på verdensbasis.

Helpdesk

Den 30. juni skal Bakaas reise nedover. Sammen med de andre studentene fra resten av Europa og USA skal han ha intensiv opplæring i it-systemene i og rundt OL-arrangementet, før det braker løs med OL-øvelser i august.

-- Vi skal hjelpe til slik at alt fungerer og alle OL-deltakere, medier og andre får den informasjonen de trenger og at eventuelle problemer blir løst raskest mulig, forteller Bakaas.

Studentene skal ikke selv være problemløsere, men sørge for at Atos sine spesialeksperter får nødvendig informasjon om eventuelle utfordringer så raskt som mulig. I tillegg skal helpdeskpersonalet selvsagt hjelpe de mange brukere av OL-systemene med deres utfordringer.

Ottar Bakaas er opprinnelige fra Ålen like ved Røros. Han er 25 år, og mer enn vanlig sportsinteressert.

-- Jeg er ikke aktiv idrettsutøver, men sparker fotball for glede og hygge, men jeg er utrolig interessert i sportsbegivenheter, forteller Bakaas.

Gigantisk

It-installasjonene under OL i Athen er gigantiske, bestående av ca. 10.000 pc-er, 400 Unix-tjenere, 450 Intel-tjenere, 13.000 mobiltelefoner, 23.000 fastnett-telefoner, 2.500 intranett-terminaler, 2.000 skrivere, 2.000 faksmaskiner, 9.000 walkie/talkier, 200 rutere, 1.600 svitsjer, 24 brannmurer og 120 såkalte IDS-systemer. Hele it-staben vil bestå av nær 4.000 personer, og det blir brukt tre ganger så mye datakraft som under vinterlekene i Salt Lake City.

Prosjektstart for OL 2004 i Athen var januar 2001. Ansvarlig for prosjektet, Peter Hamilton i Atos Origin, forteller til PC World Norge at man jobber med to OL parallelt. Allerede før OL i Athen er i gang, er man i full gang med å planlegge neste OL (i Torino).

Prosjektet er vesentlig større enn under forrige OL, og man forventer at OL i Athen vil være tidenes største Olympiske Leker. Men selve it-prosjektet i seg selv vil ikke koste særlig mer. Ifølge Peter Hamilton er man blitt mye flinkere til gjenbruk av løsninger som allerede er utviklet, og veldig mye av dagens systemer er basert på systemene som ble utviklet for OL i Salt Lake City.

Hvor mye penger it-løsningene til Athen-OL koster er hemmelig, men Hamilton sier det dreier seg om flere hundre millioner euro. PC-World kan fortelle at de har summer opp i 300 millioner euro.

Ikke rik

-- Blir du rik av denne sommerjobben?

-- Vi får betalt reise og opphold, og vi får penger til mat og litt til eget forbruk. Poenget for meg er ikke det økonomiske aspektet. Dette blir en kjempeerfaring knyttet til en begivenhet som interesserer meg voldsomt. I tillegg syns jeg det er veldig spennende at jeg skal jobbe sammen med andre studenter fra så ulike land. Dette blir garantert givende, mener Bakaas.

I mellomtiden skal Bakaas gjøre ferdig sin diplomoppgave, før avreise til Athen. Han skriver innen internasjonal markedsføring og internasjonalisering, med tittelen: "Market Entry through Strategic Alliances - Norwegian Born Globals' Partnering and Negotiation Processes".

Han ser på hvordan små, norske teknologifirma etablerer seg i utlandet, og har i den forbindelse et samarbeider med 3 norske it-bedrifter som alle nylig har åpnet kontor i London.