Gode erfaringer med it-ferskinger

Gode erfaringer med it-ferskinger

Et konsept for å dra nyutdannede inn i bedriftene er på plass hos flere norske it-selskaper. Men ikke hos Telenor og EDB.
Flere store bedrifter i mange bransjer har egne trainee-programmer. ABB, Det Norske Veritas, Statoil og Gjensidige NOR har egne programmer hvor unge, nyutdannede personer går igjennom et program med tanke på å kunne brukes flere steder i bedriften etter endt opplæring.

I de største norske it-bedriftene er det variert praksis. En runde hos de aller største aktørene viser at erfaring ikke alltid er dønn nødvendig for å få en fot innenfor. Men de trange tidene i bransjen setter begrensninger. Før det smalt var denne typen rekruttering mer omfattende.

Steria har et et såkalt Graduate-program for nyutdannede som de satte igang for to år siden - midt i den mørkeste perioden.

-- Det er andre året vi kjører det nå. I årets program som går fra september 2003 til mai 2004, har vi åtte deltakere fra Norge, fire fra Danmark og fire fra Sverige, sier personaldirektør Solfrid Skilbrigt.

Hun legger til at planen er å starte opp igjen til høsten med mål om å rekruttere mellom ti og tolv kandidater i Norge.

Accenture leder an

IBM har også et program for å rekruttere nyutdannede, men behovet vurderes fortløpende. Det er ikke et fast oppsett som går uavhengig av det generelle bemanningsbehovet i it-bransjen.

-- Vi hadde et program i fjor høst med seks stykker, og vi kommer til å vurdere fortløpende kommende halvår om vi skal sette igang et nytt, sier rekrutteringsansvarlig Tori Engh i IBM Norge.

Ifølge Engh hadde IBM opptil 30 nyutdannede i jobb hvert semester for et par år siden.

-- Vi får veldig bra kandidater og jeg føler at vi er operative i markedet. Vi var også med i Universum-undersøkelsen hvor vi ligger bra an både i Norge og Norden.

Accenture er kanskje det selskapet i bransjen som har satt rekruttering av nyansatte mest i system.

-- Hele konsulentbransjen er et gedigent trainee-program i seg selv, sier Jens Haviken som leder teknologiutviklingsavdelingen i selskapet.

Accenture har ikke et eget formalisert trainee-program, men hovedtyngden av selskapets rekruttering skjer ved å få inn nyutdannende i selskapet. Hittil i år har selskapet rekruttert mellom 15 og 20 stykker i teknologiavdelingen, og Haviken regner med at det vil stige til rundt 50 i løpet av året.

Gode erfaringer

Erfaringene til de som har programmer for rekruttering av nyutdannede, er positive. Kommunikasjonsdirektør Eirik Andersen i Accenture trekker frem at man kan forme ansatte på arbeidsmetodikk, og at de dermed blir raskere produktive på de oppgavene de får.

-- Det er fordeler både for dem og for oss. På den ene siden gir vi dem en mulighet til å komme inn, og vi skaper lojalitet til Steria. De blir raskere operative i prosjekter, de får et nettverk og de utfordrer de andre ansatte, fastslår personaldirektør Solfrid Skilbrigt.

Det mangler ikke på nyutdannede som vil inn. I Steria regner man med mellom 70 og 80 søknader til høstens program, mens i Accenture har de fått rundt 500 søknader de siste tre ukene etter skolepresentasjoner.

-- Vi ansetter også folk med erfaring, men med de unge dyktige teknologene gjør vi det slik, sier Andersen.

Ingen planer

I EDB Business Partner har de ikke noe program for å rekruttere nyutdannede, og det foreligger ingen planer om å sette igang med noe slikt.

-- Det er ikke naturlig nå, i og med vi ikke er i den rekrutteringssituasjonen, sier kommunikasjonsdirektør Reidar Gjærum.

I Norges største it-selskap, Telenor, har man ikke trainee-lignende programmer.

-- Vi hadde det tidligere, men for tiden er det ingenting, sier informasjonssjef Pål Kvalheim i Telenor Norge.

Telenor deltar på åpne dager og lignende på høyskoler hvor bedriftene presenterer seg selv, men har ingen planer om å sette igang egne traineeprogrammer.