Godt arbeidsmiljø i ikt-næringen

Kritikk skal man ta på alvor og kritikk skal man lytte til. Det er helt korrekt at ikt-næringen ikke har vært flinke nok til å gjøre seg lekker.

Publisert Sist oppdatert
Nedturer er det i de fleste næringer og bransjer, og da må man tilpasse seg konjunkturene. Gjør man ikke det står virkelig mange arbeidsplasser for fall. For ikt-næringen betød det oppsigelser etter dot.com. Før fallet hadde vi opplevd 12 år med sammenhengende vekst. Veksten var i snitt 11 prosent per år.

Nå er det andre tider. Det er ansettelser og mangel på folk. Kanskje har vi oss selv å takke for å ha vært for kortsiktige og for dårlige i vår kommunikasjon. Det er naturlig at en student vegrer seg for å studere it-fag når utsiktene til jobb ikke er de beste.

Nå er de aller beste, men ingen kan spå sikkert om fremtiden i noen næring. Heldigvis kan det se ut til at trenden har snudd når det gjelder it-utdanning. Flere viser nå interesse for it-fag, og jeg tror også at næringen har lært av tidligere oppturer og nedturer. Men det er viktig å bli minnet på dette, og IKT-Norge ønsker absolutt å ta ansvar. Derfor har vi også startet IKT-trainee og starter nå opp igjen med et nytt kull med traineer som får unike muligheter i våre medlemsbedrifter. Vi har promotert trainee-ordningen på universiteter og høyskoler og er blitt tatt meget godt i mot. Langt flere enn det vi har plass til har ønsket å bli IKT-Traineer.

IKT-Norge har ikke, og ønsker absolutt ikke, å stille myndigheten alene ansvarlig for manglende rekruttering til vår bransje. Her må også vi ta ansvar selv - noe vi gjør. Kunnskapsdepartementet har tatt viktige grep for å øke interessen for realfagene, men vi tror likevel det er gjennom samarbeid mellom offentlige og private aktører at vi kan klare dette store løftet. IKT-Norge har sammen med næringen startet målrettet jobbing for å greie det. Et annet grep vi har gjort er vårt Od@-program som har til hensikt å få flere jenter opp og frem i ledende stillinger i ikt-næringen. To kull av Od@-programmet er nå gjennomført og det har vært et viktig prosjekt for næringen.

Vi trenger flere kvinnelige ledere i vår næring og vi trenger kvinnelige rollemodeller for å tiltrekke oss flere dyktige kvinner. Od@-programmet skal utvikles videre. Fra begge kull kan vi med stolthet fortelle at samtlige kvinner som fullførte programmet er blitt forfremmet til høyere stillinger i bedriften. En er blitt administrerende direktør og de andre er på vei opp og frem.

Vi trenger alle gode hoder vi kan få i ikt-næringen og vi trenger mangfold. Derfor er vår kvinnesatsing viktig.

Når det gjelder påstanden om dårlig arbeidsmiljø er det alvorlige påstander. Som næring er vi aldri bedre enn det omdømmet vi til enhver tid har. Mitt inntrykk er imidlertid at arbeidsmiljøet i næringen har bedret seg radikalt de siste ti årene.

IKT-Norge har i flere år gjennomført arbeidsmiljøundersøkelser. Tallene stemmer overhodet ikke med som CW hevder i sin kommentar. IKT-næringen har svært lavt sykefravær. De ansatte er i all hovedsak fornøyd. Selvfølgelig kan man hoste opp noen misfornøyde sjeler. Men man skal vokte seg vel for å lage statistikk og kommentarer på et særdeles tynt statistisk grunnlag.

Les også: It-bransjen får det glatte lag

Les også: Hvor ligger feilen?

Når det er sagt er hver misfornøyd medarbeider en for mye. Dette tar vi på alvor og dette tar våre medlemsbedrifter på alvor. IKT-Norge har et eget personalsjef-forum hvor vi vil diskutere dette og vi skal gjøre nye målinger. Ikt-næringen har en stor jobb å gjøre for å bli attraktiv for tokarrierefamiliene. Ikt-bedriftene lever av hodene til sine ansatte og fornøyde medarbeidere er selve grunnlaget for å lykkes. Vi gleder oss over at en av våre medlemsbedrifter, Microsoft Norge, blir trukket frem som en av landets beste arbeidsplasser. De har tatt den "nye IKT-medarbeideren" på alvor og lagt forholdene til rette.

Noen vil kanskje hevde at Microsoft har råd til det, men desto mer gledelig er det at flere andre følger etter, og her går faktisk IKT-næringen foran. Vi setter pris på at CW setter fokus på dette. Vi lover å følge opp, samtidig som vi mener at vi som næring ikke har noe å skamme oss over. Men det er alltid rom for forbedringer.

Per Morten Hoff, Generalsekretær IKT-Norge