Google-dreper Quaero i dekning

Europas svar på Google velger hemmelighetens vei.

Det franske selskapet Thompson fikk et aldri så lite sjokk siste uke. Selskapet leder utviklingen av en søketeknologi som skal konkurrere med Google. Prosjektet hadde fått forholdsvis lite oppmerksomhet inntil den franske presidenten Jacques Chirac i forrige uke nevnte Quaero som Google-dreper.

 

- Vi må ta opp kampen med de amerikanske storaktørene som Yahoo og Google. Derfor vil vi lansere en europeisk søkemoter, Quaero, sa Chirac.

 

Den franske presidenten kom med uttalelsen i en mediesamtale om betydningen av teknologi for Europas økonomi.

 

Oppmerksomhet var ikke det prosjektledelsen ønsker seg. Websiden til prosjektet, www.thompson.net/EN/Home/Quaero, er tatt av nettet. Ifølge IDGs nyhetstjeneste er det Thompsons toppsjef, Frank Dangeard, som har beordret et lokk på saken.

 

Politisk ukomfortabel 

 

Ingen vet helt hva Quaero innebærer. Det ser ut til å være et prosjekt med mange sider. Prosjektet skal omfatte blant annen søk, content management, digital medieformidling, tekst og video - og til og med direkte oversettelse i ulike språk.

 

Chirac presenterte hele prosjektet som "Europas neste Airbus". Airbus ble satt i gang som et europeisk svar på Boeings dominans på flymarkedet.

 

Quaero er hovedsaklig et tysk-fransk prosjekt med France Telecom og Deutsche Telecom AG som hovedaktører. Andre deltagerne er Exalead search, Bertin Technologies, og Frankrikes National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA).

 

- Det er politisk ukomfortabelt å ha tilgang til informasjon som er filtret av en søkemotor i et annet land, sier Alex Waibel i InterAct Center som er knyttet opp til prosjektet.