Google flekser mobile muskler

Google flekser mobile muskler

DND: Først kom honningfellen, nå kommer sandwichen som skal omslutte brukeren.

Av Glenn Bech, gruppeleder Java og Bjørn Erik Pedersen, seniorkonsulent, Inmeta Consulting

Med versjon fire av operativsystemet Android bruker Google de mobile musklene sine uvanlig strategisk. Versjonen baner vei for mobil betaling, Google Music og Google+. På sikt vil også utviklerhverdagen bli enklere. Android Market vil vokse, vi får flere og bedre applikasjoner.

Versjonsnavnet går fra «Honeycomb» til «Ice Cream Sandwich».

Samler kredittkortinformasjon

Ved aktivering av en Android 4-enhet bes det nå om kredittkortinformasjon. Dette er nytt, og Google mener nok at folk er mer åpne for å gi ifra seg slik informasjon idet de slår på sin splitter nye telefon.

Heller da enn når en kjeder seg i den lange kassakøen på kolonialen og får lyst på et spill. Etter aktivering er kjøpsprosessen nå redusert til «ett klikk», slik konkurrenten Apple har gjort det. Dette er trolig en stor del av årsaken til at markedet for betalingsapplikasjoner er mye større i Apples verden.

Google lanserer også «Google Wallet», enda et grep for å gjøre selskapet til en stor aktør innen mobil betaling.

Tett integrasjon med Google+

Du blir også spurt om du ønsker et Google+-medlemskap ved aktivering. Med over en halv million aktiveringer hver dag, vil dette også kunne dra med seg Google sitt sosiale nettverk oppover.

Facebook tar konkurransen fra Google på alvor. «All things D» har skrevet en serie artikler om en planlagt «Facebook-telefon», produsert av HTC – for Facebook.

De mobile enhetene betyr mye for de sosiale nettverkene, og Facebook ønsker kontroll de også.

Tiden vil vise om Facebook er for sent ute, og på den andre siden: Om Google med sine grep kan hente inn noe av det store sosiale nettverksforspranget til Facebook.

Samler utviklingsplattformen

Google har høstet mye kritikk for en fragmentert utviklingsplattform. Versjon to av operativsystemet var laget for mobiltelefoner, versjon tre kun for nettbrett. Og enhetsprodusenter som HTC og Samsung har vært trege med oppgradering til nyere versjoner av operativsystemet. Dette gjør at utviklere må forholde seg til mange forskjellige versjoner for å nå hele markedet.

Fra og med versjon fire av Android har utviklere kun ett operativsystem å forholde seg til, uavhengig av om de utvikler for telefon eller nettbrett. Den første telefonen med det nye operativsystemet, Samsung Galaxy Nexus, ble nylig lansert i Storbritannia. Nvidia har også publisert en YouTube-video som demonstrerer Android 4 på Asus sitt siste nettbrett «Asus Eepad Transformer Prime», som trolig kommer i butikkene før jul.

Alt dette er godt nytt for applikasjonsutviklere, som likevel må vente enda noen år før en kan la være å ta hensyn til eldre versjoner.