Google forbannet på Cnet

Google forbannet på Cnet

Cnet får ett års infoboikott fordi selskapet brukte "google-journalistikk".

Google vil ikke lenger snakke med Cnet (News.com). Ifølge Cnet boikotter Google selskapet ett år fremover, altså helt til juli 2006.

Grunnen til at Google kaster Cnets journalister på dø er at nyhetstjenesten har skrevet en artikkel om Googles styreformann Eric Schmidt. Til denne artikkelen brukte Cnet, nettopp, Google som kilde.

Privatadressen

I artikkelen vises det hvor lett det er å finne informasjon om individer på internett med Googles søketeknologi. Cnets journalist Elinor Mills brukte 30 minutter for å finne all informasjon om Eric Schmidts privatliv.

Leseren får vite inntektene til Schmidt, hans aksjer, hans hobbyer (blant annet som pilot), navnet til kona hans, feriested og privatadressen. Artikkelen ble publisert på nettet med lenker til alle kilder.

Målet med artikkelen var å påpeke hva Google gjør med privatlivet vårt.

Etiske rettningslinjer

- Hvis Schmidt bruker Googles egne tjenester vil personer som får tilgang til Googles databaser kunne finne frem til hva han skriver i epostene sine, hvem han skriver det til, hvis og hva han handler online og til og med hvilken restauranter han har lagt til på sitt virtuelle kart. Som så mange andre online brukere er livet hans omhyggelig registert, skriver Mills i artikkelen.

- Frykten er selvfølgelig at noen misbruker informasjonen. Vi kan tenke på regjeringer, hackere eller til og med ansatte i Google som ikke bruker samme etiske rettningslinjer som Google har.

Ingen kommentar

Google likte ikke at faktainformasjonen om Schmidt ble lagt ut på nettet, selv om selskapets motto er "å organisere all informasjon i verden og gjøre den tilgjengelig."

Ikke bare nekter Google å snakke med Cnet, selskapet vil heller ikke kommentere saken overfor mediene, blant dem New York Times (NYT).

Ansvarlig redaktør Jai Singh i Cnet, som fikk telefonen om at Google ikke gir informasjon til dem lenger, er mildt sagt overrasket.

- All informasjon i denne artikkelen er offentlig. I tillegg har vi brukt hans eget produkt til å finne frem til den. Vi har opplevd før at noen ikke ville snakke med en bestemt journalist, men i mitt 20 lenge yrkesliv har ikke jeg vært bort i et selskap som boikotter en helt nyhetskanal, sier Singh til NYT.