- Google hjelper pirater

- Google hjelper pirater

Søkegiganten er blitt saksøkt av et firma som hevder at Google serverer mulige kunder piratversjoner av deres programvare.

Et belgisk programvarefirma har saksøkt Google for å bidra til å ødelegge for virksomheten ved å indeksere nettsteder som tilbyr piratkopierte versjoner av programvaren firmaet selger.

Saken som er anlagt av firmaet Serverscheck BVBA gjelder en funksjon kalt "suggest" i den siste versjonen av Googles verktøylinje. Når en bruker skriver inn nøkkelord for et søk, viser verktøyklinjen en nedtrekksmeny over antatte søketreff relatert til ordene i søket.

For det belgiske firmaet har dette fått uheldige konsekvenser. Serverscheck BVBA lager programvare for nettverksovervåking. Men i stedet for at Google-menyen viser til deres nettsider, viser den til nettsider som "serverscheck crack," "serverscheck pro crack" og "serverscheck keygen".

Alle disse sidene viser til piratversjoner av Serverscheks programvare, hevder firmaets administrerende direktør Maarten van Laere, ifølge pcworld.com.

Misvisende treff

Van Laere, som først saksøkte Google i januar, sier han ble fortalt av Google at nettsidene med illegalt innhold ville bli fjernet fra indeksen, men at det ikke var mulig å finjustere Suggest-funksjonen.

Van Laere har derfor anlagt saken på ny, og håper han kan få Google til å endre listingen i Suggest. Hele 93 prosent av Serverchecks kunder finner programvaren via Google, hevder Van Laere, som derfor mener at de misvisende treffene i Suggest-menyen betyr tapte inntekter for selskapet.

- Vi har ingen problemer med at man kan finne illegale kopier av vår programvare i Google. Men at folk som oppsøker oss i god tro blir vist til nettsteder med piratversjoner, er noe ganske annet, sier Van Laere.

En Google-advokat uttalte onsdag til en belgisk avis at det av sensurhensyn ikke er mulig å filtrere søkeresultatene i Google Suggest. Men Van Laere tilbakeviser denne påstanden, med henvisning til et forsøk som viste at søk på ord som pornografi og sex ikke gir noen søkeresultater i det hele tatt i Google Suggest.