Google ingen spøk

Google ingen spøk

Lanserer du en ny tjeneste 1. april er du sikret omtale. Det ble det i alle fall for Googles nye eposttjeneste, som svært mange antok var en fleip.

Om det var overlagt eller ikke, det skapte mye omtale da Google lanserte Gmail, en ny eposttjeneste på 1. april. Hovednyheten er at tjenesten skal gi brukerne 1 gigabyte lagringsplass gratis, flere hundre ganger mer enn andre gratistjenester. Med dagens lave priser på lagring, var ikke det nok til å forkaste nyheten som aprilspøk.

En rask sjekk med whois viste at domenet gmail.com var registrert på Google, men det var ikke mulig å komme inn på sidene som var oppgitt i pressemeldingen. Og ordlyden i den gjorde heller ikke saken troverdig:

"Search is number two online activity -- email is number one; 'Heck yeah', says Google founders".

Enkelte nyhetsmedier "avslørte" nyheten som aprilspøk og gjorde narr av dem som tok den seriøst. Men så er det altså sant; Google har satt i gang Gmail som et prøveprosjekt med noen få deltakere. Brukerne skal slippe å administrere epostfilen sin; romslig lager og gode søkemuligheter skal erstatte organisering.

Ifølge Googles pressemelding gir en gigabyte plass til 500.000 sider med epost, men da har de ikke tatt høyde for vedlegg. Av egen erfaring holder en gigabyte til tre-fire år med epost hvor de verste vedleggene og alt søppel er fjernet. Men det monner, bevares.

Foreløpig er altså Gmail ikke åpent tilgjengelig, men du kan melde deg på for nyheter om tjenesten. Det er ingen spøk. Men Google hadde faktisk en aprilspøk. De søkte etter utviklere til Google Copernicus Hosting Environment and Experiment in Search Engineering (GCHEESE). Som skal opprettes på Månen i 2007.