- Google er loff for hjernen

- Google er loff for hjernen

En engelsk medieprofessor har bannlyst Google og Wikipedia for sine studenter. Hun er lei av å drukne i banalt og middelmådig studentarbeid.

Professor Tara Brabazon ved universitetet i Brighton har bannlyst nettsteder som Google og Wikipedia for sine studenter. Hun har fått nok av banale oppgaver basert på lettvint henting av informasjon fra nettsteder.

"Jeg vil at mine studenter skal sette seg ned og lese, og gir dem en pensumliste å forholde seg til. Det er ikke det samme å lese på nettet. Jeg vil ha dem til å oppleve trykte sider i like stor grad som digitaliserte tegn og piksler - begge deler er bra, men de skal også oppleve både og" sier medieprofessoren, som onsdag skal holde en forelsening med tittelen "Google er loff for hjernen.

Brabazon selv er ingen hvem som helst. Hun har mastergrader i historie og pedagogikk, bachelorgrad i litteratur, internettstudier og doktorgad i kulturhistorie. Professoren har skrevet ni bøker, blant annet "The Revolution will not be downloaded: dissent in the digital age".

Bedre balanse

Det er avgjørende at studenter tilegner seg "tolkningskompetanse før teknologikompetanse", mener professoren. Tara Brabazon hevder at i en tid med dårligere forhold for biblioteker, med færre bøker og færre bibliotekarer, gir en medieplattform som Google lette svar på vanskelige spørsmål, og hun etterlyser et mer balansert forhold mellom analoge og digitale kilder.

Sprøsmålet er hvorvidt Google er noe hinder for Brabazons målsetning.

- Vi tror at kunnskap gir makt til folk verden over. Derfor er vi opptatt av å demokratisere tilgangen til informasjon, sier Google i en kommentar til nettavisen The Register.

Det er vanskelig å hevde at Google har minsketadgangen til akademiske kilder. Men hvis studenter faktisk bruker søkeresultater i Google som det primære kildemateriale i akademisk arbeid, har Brabazon kanskje et poeng eller to?