- Google må dele kode

- Google må dele kode

Google er moralsk forpliktet til å gi tilbake kode til bevegelsen for fri programvare, mener Linux-talsmann.

Et selskap som Google bygger mye av sin forretning på prorgamvare som Linux, og bør derfor gi noe tilbake til frikode-miljøet. Det hevder den prominente universitetesprofessoren Eben Moglen.

Moglen, som for tiden jobber med å ferdigstille versjon 3 av GPL-lisensen (GNU General Public License), kom med uttalelsen under en stor konferanse for åpen programvare, Open Source Business Conference i San Francisco.

Programvare lisensiert under GPL kan kopieres og endres fritt, men enhver som distribuerer kode må offentliggjøre sine egne endringer under den samme lisensen. Det betyr i klartekst at selskaper som Red Hat og Novell må tilgjengeliggjøre all sin Linux-kode fritt.

Ikke forpliktet

Hittil har ikke dette berørt Google eller Yahoo, to av verdens største brukere av Linux. Selv om deres web-baserte programvare brukes av flere hundre millioner mennesker, er disse selskapene tjenesteleverandører og ikke programvaredistributører. Derfor forblir deres tilpasninger av Linux private.

Organisasjonen som har ansvaret for GPL, Free Software Foundation (FSF), har lekt med tanken på å få tjenesteleverandører til å forplikte seg tidligere, men uten å konkretisere planene.

LES OGSÅ: Microsoft vil ha penger fra Linux-brukere

Ifølge Moglen er det uansett et press fra miljøene som må til for å få Google til å bidra til GPL-prosjekter. Det er ikke planer så langt om å lage nye, forpliktende tillegg i selve lisensen.

Selv om Google bidrar i mange åpen kildekode-prosjekter, derunder Linux, er det mange som mener selskapet bør gjøre mer.

- De er etisk og samfunnsmessig forpliktet til levere ut i alle fall de endringene som ikke er forretningskritiske for dem, og som miljøet vil ha allmenn nytte av, sier Moglen.

Øker bidragene

Googles talsmann for åpen kildekode skriver i en epost til IDGs nyhetsbyrå at selskapet har økt sine bidra til frikode-prosjekter de siste to månedene.

Grunnen er at FSF og Google nylig ble enige om en avtale om bidrag som falt i Googles smak. Googles bidrag etter dette har vært til blant annet GNU C-kompilereren og til Emacs og andre Linux-verktøy.

LES OGSÅ: Linux-brukeren kan lite om it