Google rådgir regjeringen

Google rådgir regjeringen

Googles nyetablerte norgesavdeling i Trondheim har allerede rukket å bli rådgiver for kunnskapsdepartementet.

Kunnskapsministeren Øystein Djupedal besøkte onsdag Google Norge i Trondheim. Målet var å få mer kompetanse om hvorfor den amerikanske nettgiganten valgte denne byen for å plassere en av sin utviklingsavdelinger.

 

- Bakgrunn for besøket var å høre hva de driver med, hvorfor de har opprettet et kontor i Trondheim,  og høre litt mer om forskningen de driver der, sier Roger Pedersen, politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet som deltok i besøket, til Computerworld.no.

 

Besøket var en oppfølging av Googles invitasjon til åpningen av sitt norgeskontor, som Djupedal ikke hadde anledning til å være med på.

 

Kompetanse i Trondheim

 

- Det var kjempeinteressant å se hvordan de tre store søkemotorene, Fast, Yahoo, og Google har etablert seg i Trondheim. Dette miljøet er med å gjøre Trondheim til en viktig it-byer i Europa, sier Pedersen.

 

Pedersen kan ikke si hva Djupedal og Kunnskapsdepartementet vil gjøre med erfaringen de fikk med seg.

 

- Vi har sett på kompetansen de har i Trondheim som gjør at det er interessant for et selskap som Google å etablere seg der. Det viser hvor viktig det er med forskning og utdanning. Departementet og regjeringen kan bidra til å legge forholdene til rette, for eksempel ved å inngå et bedre samarbeid med universiteter, sier Pedersen.

 

Djupedal har øverste ansvar

 

Daglig leder i Google Norge, Knut Magne Risvik, synes det var bra å treffe delegasjonen fra Kunnskapsdepartementet. Han mener det trengs et ytterlige løft i kompetanse i Norge for å fortsette videre som forskningssentrer.

 

- Forskning og utdanning fører til en spesiell erfaring, og vi trenger mer av det. Google har fått dyktige medarbeidere, men det har ikke vært lett å finne de riktige mennesker for alle stillinger. Norge trenger å øke interessen for realfag for å få opp antallet kandidater med god kompetanse, sier Risvik.

 

Risvik mener også at Djupedal kan bidra til å få dette til.

 

- Det er vel ingen andre som har øverste ansvar for dette. Kunnskapsdepartementet er den som best kan legge forholdene til til rette, sier han.

 

Google Norge vil bidra til dette, og har etablert planer med Djupedal å fortsette samarbeidet.

 

- Vi har et par ting vi ønsker å følge opp videre. Det går både på rekruttering av nye studenter på realfag, og stimulering av forskning. Det er en kombinasjon vi kan bidra med, sier Risvik.

 

Google har utviklingsavdelinger i Trondheim, Zurich og London, i tillegg til USA, Israel og Russland.