Google ringte Yahoo

Google ringte Yahoo

Vil gi Yahoo all mulig hjelp til å unngå å bli kjøpt av Microsoft.

Googles konsernsjef Eric Schmidt (bildet) ringte fredag til Yahoo-gründer Jerry Yang og tilbød sin hjelp til avvise Microsofts bud på 240 millioner kroner. Et samarbeid mellom Yahoo og Google har vært på trappene tidligere også, men konkurrranseregler setter grenser får hva de to markedslederne kan få lov til.

Ifølge Wall Street Journal vurderer Yahoo nå hvilke alternativer det har til å bli kjøpt av Microsoft. Et rent Google-oppkjøp av Yahoo vil trolig stanses av loven, men et samarbeid der Yahoo knytter sin annonsevirksomhet sammen med Googles kan muligens aksepteres.

Det gir Yahoo store annonseinntekter, og skal ifølge den amerikanske finansavisen være en løsning som større aksjonærer tidligere har vært positive til.

Men kontakten med Google kan også være et spill for å drive opp prisen. En mulig Google-Yahoo-allianse er trolig det eneste virkemiddelet som kan få Microsoft til å høyne sitt bud.

Ifølge Wall Street Journal har det ikke kommet bud fra noen av de andre mulige kjøperkandidatene, som AT&T, News Corporation og Time Warner.

LES OGSÅ: Google hudfletter Yahoo-budet

Google har satt i gang en intens kampanje, som kan tyde på at selskapet føler seg truet av utsiktene til å konkurrere med et kombinert Microsoft og Yahoo.

De to kan sammen true konkurransen på nettet ved å utvide pc-monopolet til å gjelde nett-tjenester, og vil bli for dominerende på portaler, web-epost og direktemeldinger, skriver advokat David Drummond i selskapets blogg.

- Klar dominans

Microsofts konsernsjef Steve Ballmer har allerede tatt til motmæle mot kritikken.

- Google har en åpenbart dominerende posisjon. Globalt har de om lag 75 prosent av betalt søk. Denne muligheten vil styrke konkurransen, og alt annet vil være mindre bra, sa Ballmer under en pressekonferanse mandag.

Han ble supplert av finansdirektør Chris Liddell:

- Vi synes dette er et svært konkurransedyktig tilbud, sa Liddell.

I et klart budskap til bekymrede aksjonærer forsikrer Ballmer at oppkjøpet vil gi langsiktig gevinst. Det vil ta fem ti ti år før investeringene vil betale seg, anslo Ballmer under gårsdagens pressekonferanse.

Men foreløpig er Microsoft alene om å fremheve budets fortreffeligheter. Yahoo har ennå ikke kommentert det fiendtlige oppkjøpsforsøket.

Tyst fra Yahoo

Yahoo offentliggjorde mandag en epost sendt til det amerikanske kredittilsynet, U.S. Securities and Exchange Commission:

"Vi vil understreke at det absoolutt ikke er tatt noen beslutning og at, i motsetning til hva enkelte personer har hevdet, er det slett ikke satt i gang noen integrasjonsprosess" skriver lederne Jerry Yang og Roy Bostock .