Google sperrer humorsider

Google sperrer humorsider

Homofili, alkohol, sex og humor. Det er ikke bare det som ansees som farlige ideologier og nyheter som sensures av Google og Microsoft i Kina.

"Don't be evil" er Googles bedriftsmotto. Det største ondet av alt er åpenbart å måtte droppe ambisjonene om digitals gullvekst i Midtens rike.

- Vi kom fram til at selv om vi ikke var fra oss av begeistring over disse restriksjonene,  veide ondene mot hverandre og besluttet at å ikke komme med noe tilbud ville være et større onde, sier Google-direktør Eric Schmidt.

Schmidts kommentarer kom under en paneldebatt fredag under World Economic Forum (WEF) in Davos. Debattens tema var "Digital 2.0: Powering a Creative Economy."

Kreative har i alle fall Google vært i sin sperring av nettsider i Kina.

Bill Gates uttalte seg også om sensuren i Kina i Davos. Også han foretrekker litt sensur, i frihetens navn.

- Tilgang til verden utenfor bidrar til å hindre enda mer sensur. Jeg tror det skjer en informasjonsflyt i Kina. Jeg er overhodet ikke i tvil om at dette har vært et stort pluss, sa Gates til nyhetsbyrået AP.

Farlige homoer og humor

Nettavisen News.com har sett nærmere på hvilke nettsteder som har vært omfattet av sensurkniven.

Gjengangere her er nettsider for alkoholmerker, som Bacardi, Guiness, Budweisser og Jack Daniels, og en rekke forskjellige steder for homofile interessegrupper, som gaycenter.org og gaytimes.co.uk.

At politikk er livsfarlig i det markedsvennlige diktaturet er velkjent, så glem pressfreedom.com og, selvfølgelig, savetibet.org.

Men også humor er farlig! Collegehumor.com og funnyjokes.com er to av stedene som stenges ute av den nye kinesiske muren.

Google sperrer mest

News.com har for øvrig sammenliknet sensurvilligheten til Google, Yahoo og Microsoft. Det er verdt å merke seg at unge, lovende Google har slipt sensurkniven langt skarpere enn konkurrenten Microsoft, mens Yahoo plasserer seg et sted mellom de to.

Et litt artig apropos: Google har sperret ute Microsofts søketjeneste på MSN og, i desperat jakt på forbudte bilder av hud, den engelske informasjonssida thisisessex.co.uk.

Her er et lite utvalg av nettstedene Kinas gryende nettbefolkning ikke får tilgang til, etter sensureringen gjennomført av gigantselskapene fra "Land of the free and home of the brave":

www.catholiclesbians.com (Google)

www.chinesenewsweek.com (Google/Yahoo)

www.gaycrawler.com (Google)

www.gaytines.co.uk (Microsoft)

www.lesbian.com (Google)

www.search.msn.com (Google)

www.theagitator.com (Microsoft)

www.time.com (Microsoft)

www.penthouse.com (alle)

www.playboy.com (Google/Microsoft)

www.news.bbc.co.uk (alle)