Google-triksene du bør kunne

Google-triksene du bør kunne

Slik finner du bedre frem på nettet.
Søkemotoren Google har mange flere muligheter enn startsiden de fleste benytter seg av. Vi presenterer her noen mindre kjente Google-tjenester og viser hvordan du bør passe seg for nysgjerrige datainnsamlingsmaskiner.

Ni millioner svar

«Resultater 1-10 av ca. 9 100 000» melder søkemotoren - men er det egentlig disse ti treffene som interesserer deg? Ganske sikkert ikke, for stadig flere firmaer innretter seg etter Googles utvalgsprinsipper. De lykkes ofte godt med det, takket være intens bruk av kunstige koblinger og andre triks for å havne på de øverste resultatlinjene. Dette er direkte målbart i penger, for bare dem som oppdages på Internett, får den etterlengtede oppmerksomheten om sine produkter og tjenester. De egentlig relevante treffsidene ramler dermed nedover på listene.

Få også med deg: Søk på 0,20 sek - hvordan er det mulig?

Tips for målrettede søk

Operatorer: Med «OR» i søkestrengen finner du alle steder der det ene eller andre søkebegrepet forekommer. Google ignorerer vanlige ord som «og» i søket. Hvis du ønsker å søke etter et vanlig ord som skal være med i søkeresultatet, setter du «+» (plusstegn) foran ordet (uten mellomrom). Med «-» (minustegn) angir du at ord ikke skal finnes i omgivelsene for søkeresultatene.

Sett at du søker etter et sitat, men bare husker teksten litt omtrentlig? Manglende ord erstatter du ganske enkelt med «*». For eksempel «Morgenstund har * gull i munn». Merk: Dette fungerer ikke med deler av ord. «Copyright» finner ikke oppføringer med begrepet «Copyrightlov».

Parameter: Du søker målrettet på bestemte deler av en side (oversikt i tabellen). Med «allintitle:digicm ixus» finner du for eksempel sider med tittel som inneholder disse to ordene. Ved enkeltord er det nok med «intitle:», f.eks. «intitle:Copyright». Tilsvarende som for «intitle» og «allintitle» finnes «intext» og «allintext» for søk i løpende tekst på en side, «inurl» og «allinurl» (søk i Web-adresser) og «inanchor» (søk i beskrivende tekst for koblinger).

Google-spesialsider: Ofte er det ikke fornuftig å starte et søk direkte fra www.google.no. Hvis du for eksempel skal løse et Linux-spesifikt problem, fører veien om www.google.no/linux raskere til målet. For temaene Windows og Apple-Mac finnes det tilsvarende startsider: www.google.no/mac og www.google.no/microsoft. En oversikt over disse tilbudene finner du på www.google.no/intl/no/features.html og labs.google.com.

Blogger: Du kan søke i bloggoppføringer via blogsearch.google.no. Bloggsøk blir for øvrig oppdatert oftere enn websøkene.

Finn musikk og passord via Google
Med riktig søkestreng bringer Google så mangt frem i lyset - for eksempel også passord til websider. Tror du ikke på det? Prøv selv. Det finnes mange måter å søke etter passord på. Brukere og Web-administratorer er sløve nok til å legge dem igjen fritt tilgjengelig. I tabellen «Søk etter passord» finner du noen søkemuligheter. Listen lar seg enkelt utvide med litt kreativitet. Som administrator bør du altså passe nøye på at slike data ikke blir liggende fritt tilgjengelig noe sted. Det er ikke minst farlig fordi stadig flere brukere har like eller beslektede passord for alle mulige pålogginger.

På en lignende måte kan du også lete deg frem til MP3-samlinger, som ofte ligger henslengt ganske tilfeldig på en server. Dette er for eksempel mulig med søkestrengen «intitle:index.of.mp3». Selv når du som bruker ikke har koblet slike kataloger til en hjemmeside og bare benytter dem helt legalt til egne formål, er det ikke tillatt å gjøre disse dataene tilgjengelige for andre - og det er akkurat det du gjør i dette tilfellet, utilsiktet eller ikke.

Fordi musikkindustrien via registreringstjenester kan finne ut i løpet av sekunder hvem som er ansvarlig for Web-siden, er det enkelt for en slik virksomhet å innlede rettslige skritt. Moralen er altså; pass på MP3-samlingen din!

Snik deg frem

På mange sider har Google lov til mer enn vanlige brukere. Operatører av Web-sider gir Google-roboten lov til å gjennomsøke og registrere innholdet på sidene. Brukere kan utnytte dette forholdet og lure en side til å tro at de er Google-roboten. På den måten kan du gratis og uten tillatelse lese innhold som ellers koster penger, eller slippe å registrere deg ved et diskusjonsforum.

Dette trikset fungerer imidlertid bare med Firefox. Der åpner du nettleseren og skriver inn «about:config» på adresselinjen. I listen over innstillinger finnes oppføringen «general.useragent.extra.firefox», som du finner lettest med filterfunksjonen. Med et dobbeltklikk kan oppføringen endres til «Googlebot 2.1». Når du skal tilbakestille endringen, henter du frem oppføringen igjen nytt og velger Tilbakestill på hurtigmenyen.

Flere smarte Google-triks og spennende tjenester finner du her.

Les også: Tilbyr fildeling via Gmail