LÆRING: Google-sjef Sundar Pichai lanserte nylig verktøy for analyse av store datamengder til den som måtte være interessert.

Google åpner maskinlæring

Tensorflow er et system for maskinlæring, som Google har utviklet for å kunne gi andre tilgang til resultater av deres forskning.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Googles toppsjef Sundar Pichai, som nettopp slapp nyheten på sin blogg, er Tensorflow et system for maskinlæring som kan kjøre på alt fra en smarttelefon til tusenvis av maskiner i et datasenter. Tensorflow bygger Distbelief, en infrastruktur for dyp læring som Google utviklet i 2011. Men nå skal første generasjon være ført flere steg videre.

– Tensorflow er raskere, smartere og mer fleksibelt enn vårt gamle system, så det enklere kan tilpasses nye produkter og forskning, skriver Pichai.Distbelief var smalt fokusert på nevrale nettverk, vanskelig å konfigurere og tett knyttet til Googles interne infrastruktur, noe som gjorde det "nær umulig å dele forskningskode eksternt", ifølge Jeff Dean og Rajat Monga i en annen bloggpost.

Dobbelt så raskt

Det nye systemet skal være dobbelt så raskt som Distbelief i enkelte tester. Det kan også brukes til å bygge og lære opp nevrale nett så mye som fem ganger raskere enn Distbelief.

Ved å lansere Tensorflow i åpen kildekode håper Google å gi forskere, ingeniører og spesielt interesserte mulighet til å utveksle ideer raskere. Systemet kan også tas i bruk på områder som å nøste opp og analysere komplekse data innen felter som biologi og astronomi.

Google vil selv kunne nyte godt av at forskere gjør nye fremskritt som resultat av at de bruker Tensorflow.

Systemet er utstyrt med Python grensesnitt og leveres under Apache 2.0 lisens som et frittstående bibliotek med tilhørende verktøy, eksempler og opplæringsprogrammer. Foreløpig kjører nåværende utgave bare på én maskin, men utvidet funksjonalitet vil komme etter hvert.