FORSKING: Selv om hovedtalen under åpningen av årets Google I/O-konferanse var saklig og seriøs, så var snippen adskillig løsere da fremtidsforskerne til Google viste fram hva de holder på mer. (Foto: Zach Miners / IDGNS Boston) 

Googles fremtidsforsking

Her er noen nye prosjekter som Googles forskere jobber med.

Publisert Sist oppdatert

Årets utgave av utviklerkonferansen Google I/O viste fram et kanskje mer edruelig og jordnært Google enn som har vært tilfellet tidligere. Borte var fallskjermhoppere som landet på taket, utstyrt med Google Glass, ikke kom det nye Chromebooks, nettbrett eller smartklokker. Det kom heller ikke helt ny maskinvare, som Android TV eller Android Auto.

I stedet fokuserte selskapet aller mest på en ny versjon av operativsystemet Android, der fokuset var på konsolidering, i tillegg til å bevege det ut i områder andre har gått tidligere, som betalingsløsninger og støtte for smarthjem-enheter.

Google ATAP

Likevel, Google har ikke blitt fullstendig grå og kjedelige heller. Det finnes stadig opptil flere forskningsmiljøer i selskapet som jobber med teknologi som ligger langt foran det som er tilgjengelig på markedet nå, og i de fleste tilfeller dreier det seg om prosjekter som aldri kommer til å bli kommersialisert – i alle fall ikke uten kraftig bearbeidelse.

Ett av disse miljøene er Google Advanced Technology and Products (ATAP), som Google fikk på kjøpet da Motorola ble kjøpt opp. Google beholdt ATAP selv da mobiltelefondelen ble solgt videre til Lenovo, og det var dette miljøet som presenterte sine helt nyeste prosjekter under Google I/O-konferansen.

Tidligere har gruppen vist prosjekter som: et nettbrett med innebygd 3D-kamera for modellering; en smartmobil med modulære komponenter; tatoveringer og piller for å erstatte passord.

Årets ATAP-prosjekter

Prosjekt Soli: Tenk på dette som et virtuelt alternativ til Apple Watchs «digitale krone». Ved å utstyre smartklokken med en bitteliten radar kan Soli presist detektere fingerbevegelser, som for eksempel å gni pekefingeren og tommelen mot hverandre. Tanken er at brukeren skal kunne kontrollere rullefelter, knotter og knapper, uten å berøre enheten på håndleddet. Google demonstrerte denne gestkontrollen på konferansen, og planlegger å lansere utviklingsverktøy senere i år, til tross for at det er uklart om denne teknologien kommer til å finne veien inn i konkrete produkter.

Prosjekt Jacquard: Selv om vi har sett smarte klær tidligere, er Googles høyteknologiske garn mer konduktivt enn eksisterende materialer, i tillegg til at det kan bli vevd inn i enhver farge. Dette gjør det mulig for klesfabrikantene å lage en lapp med berøringssensitivt stoff, som kan detektere hele hånden når den er nær. Jeansmakerne hos Levi’s har gått i kompaniskap med Google for å lage interaktive klær, selv om det er uklart når de kommer, og hva de faktisk skal være i stand til å gjøre. Det ble vist en demovideo som viste en som besvarte et anrop på mobilen sin ved å dra hånden over ermet på jakka si.

Prosjekt Vault: Google har klart å pakke en komplett datamaskin som er dedikert til sikkerhet inn på et MicroSD-kort. Brukeren kan plugge kortet inn i mobiler, nettbrett, bærbare og stasjonære datamaskiner eller Tingenes Internett-ting, og kortet kan deretter ta seg av kryptering av data og ende-til-ende kommunikasjon. Det beste er visstnok å se for seg kortet som et pengeskap i huset, der du lagrer de mest verdifulle tingene dine. Hele prosjektet er åpen kildekode, og vil først bli rettet mot bedriftene, selv om ingen sa noe om når bedriftene kan håpe på å prøve ut disse kortene selv.

Multi-mode biometri: ATAP håper på å avskaffe passord ved hjelp av et system som detekterer nyansene i brukerens stemme, mønsteret i tastingen på et tastatur, ansiktstrekk og lokasjon. Alle disse faktorene legges sammen i en «trust score» som appene kan autentisere med. En bankapp vil kanskje kreve en ekstremt høy skåre – og dermed mer interaksjon med brukeren – mens mindre sensitive apper kan bli brukt med en lavere skåre. Prosjektet er stadig under utvikling, men håpet er å få det inn i Android-mobiler i framtiden.

Prosjekt Ara: Google hadde ikke så mye å fortelle om sitt prosjekt med modulære smartmobiler, men de viste fram en operativ enhet som registrerte at den fikk satt inn en kameramodul. Dette er første gangen Google har demonstrert kameraet. Et pilotprosjekt er planlagt i Puerto Rico senere i år.