Smart-sko viser vei for blinde og svaksynte

SKOSENSOR: En sensor i skoen kan hjelpe blinde og svaksynte med navigasjonen.

Smart-sko viser vei for blinde og svaksynte

Navigasjon ved hjelp av haptisk feedback under føttene.

India er kjent for å ha fostret et usedvanlig høyt nivå av begavede it-ingeniører, som også er kommet i ledende posisjoner i de store globale teknologi-selskapene.

Men også på innovasjonsfronten har sub-kontinentet noe å by på.

Sko-revolusjon

Et eksempel på fremveksten av nyskapninger er Lechal - et lite selskap som ønsker å revolusjonere intet mindre enn skoen. Ikke for skoens skyld, men som et sted for sansemotorisk tilbakemelding til brukeren. 

Vi kjenner til innleggene som Nike og Adidas har for sine sportssko. Disse samler informasjon om aktivitetsnivået, for eksempel, og kommuniserer med en smart-telefon. På denne måten får man tilgang til statistikk og data i et helse- og aktivitetsperspektiv.

Tilbakemelding til brukeren

Dette kan synes som et i-landsproblem, og inderne ser for seg et annet bruksområde. I stedet for at en sensor i sålen kun registrerer data, har de integrert en motor som kan brukes til å gi aktiv tilbakemelding til brukeren.

INDISK: Slik ser en av skoene fra Lechal ut.

Et primært bruksområde man ser for seg er via haptisk feedback til blinde og svaksynte, for eksempel i et navgasjons-scenario. Haptisk er utledet av det greske begrepet «haptikos», som har med berøringssansen å gjøre.

Via en app på telefonen, som henter veivalg-data fra Google Maps, sendes impulser til ilegget ved viktige veivalg - når du skal ta av til høyre eller venstre, eller når du har ankommet. Den trådløse kommunikasjonen skjer via Bluetooth, og appen tar også imot talebeskjeder.

Lechals løsning finnes både som et innlegg til en spesielt utviklet såle, eller tilsvarende integrert i en sko med eget design. Sensoren er batteridrevet, og lades med en medfølgende spesiallader. 

Ikke helt billig

Pris er mellom 100 og 200 dollar - ikke helt billig, spesielt med tanke på at man uansett må ha en smarttelefon. Og hvorfor ikke bare bruke ørepropper for å få talenavigasjon? 

Apple på sin side er inne på liknende baner, og da med den spesielle Taptic-motoren i kommende AppleWatch. Siden uret sitter på håndleddet, et langt mer finslig område, brukes Taptic til å gi haptisk stimuli som skiller på høyre og venstre for navigasjon. Ytterst disktret og veldig effektivt, ifølge de som har forsøkt dette. 

Nå blir ikke Apples smart-klokke spesielt billig, heller - men man må jo tenke seg at utviklingen peker mot mer intelligens rundt håndleddet fremfor under fotsålen, som muligens også er et mer utsatt mikroklimatisk miljø?

Du kan lese mer om - samt forhåndsbestille fra - Lechal her

Les om:

GPS