Gransker kundeuvennlig musikksalg på nettet

En norsk klagesak mot Itunes om urimelig kundebehandlig kan få internasjonale ringvirkninger. Også andre nettbutikker skal under lupen.

I januar i år fikk Forbrukerombudet inn en klagesak på Apples nettbutikk Itunes. Forbrukerrådet mener at Apple opererer med så urimelige avtalevilkår at det er i strid med markedsføringsloven.

 

Forbrukerrådet hevder blant annet at en vanlig platebutikk ikke har mulighet til å behandle kundene så dårlig som det Apples nettbaserte platebutikk gjør.

 

Rådet  reagerer også på at Itunes uten videre kan endre rettighetene til musikken du har kjøpt, og at de benytter kopibeskyttelse for å hindre deg i å bruke andre mp3-spillere enn Apples egne.

 

Flere under lupen

Forbrukerombudet behandler saken nå, og tror at den kan bli en viktig prinsippsak. Men ombudet stopper ikke med det. Meningen er at alle lignende aktører i bransjen og lignende aktører i andre bransjer også skal under lupen.

 

- Det er jo Itunes som har blitt innklaget og det kan være en interessant prøvesak for å få fastslått noen prinsipper. Men vi må følge opp overfor andre aktører og samme type begrensinger i bruken finnes også i andre bransjer, sier Forbrukerombud Bjørn Erik Thon til Computerworld.no.

 

Thon tenker altså også på steder du kan laste ned innhold som bøker og filmer.

 

Vil ha penger

 

Forbrukerombudet har søkt om 1,2 millioner kroner fra tre forskjellige departementer for å få nok ressurser til å ta på seg oppgaven.

 

- Slik det ser ut foreløpig er dette ganske vidtgående problemstillinger. Skal vi gjøre noe ordentlig, ikke bare overfor Itunes, men også for hele bransjen, trenger vi mer ressurser, sier Thon.

 

Forbrukerombudets arbeid, og ikke minst konklusjonen, vil bli fulgt med ørneblikk også fra medier og organisasjoner i utlandet. Også derfor er det viktig at ombudet trår riktig.

 

- På saker som dette er det viktig å treffe planken ordentlig når vi starter, det er derfor  vi kommer til å bruke noen uker nå på å sette oss grundig inn i markedene og hva slags regler som gjelder og hvordan teknologien fungerer. Det er dumt hvis vi kommer skjevt ut, sier Thon.