Greit for det meste

Greit for det meste

Digitalkameraet HP Photosmart R707 har vært min følgesvenn en tid, trofast, villig, men ikke spesielt raskt.

(Oppdatert 08.25 29. november 2004) Sølv og svart er Hewlett-Packards motefarger på sin siste kolleksjon digitale fotografiapparater. R707 var det første. Det kom i vår. Siden har R707 gjort det bra, ikke hos fotoforhandlere, men gjennom andre kanaler.

Jeg har fortsatt ikke lært meg å bruke det fullt ut, like lite som jeg har lært meg å bruke konkurrerende kameraer. De forutsetter at jeg ser på LCD-skjermen bak, jeg skjønner ikke noe av det. Jeg ser i søkeren. All fotograferingen jeg har gjort med R707 er utført ved å se i det lille kikkehullet.

Fotografering via skjerm

Bildene blir klart forskjøvet unntatt på lange avstander. Ved å se på skjermen blir bildeutsnittet riktig. De aller fleste som har kjøpt digitale kameraer, lærer seg fort å vende seg til fotografering via skjerm. Da skjønner man at kameraet må holdes rolig for å få et godt resultat.

Zoomen er nyttig. Den hjelper. Enkel og grei å bruke. Trykker du for lenge, får du digital zoom som betyr at kameraet velger ut et mindre og mindre utsnitt i av bildet. Det kan like gjerne gjøres etterpå.

Det finnes ti forhåndsdefinerte modi, eksempelvis for portrett. Jeg har ikke brukt noen, men for mange er de til god hjelp. Menyen er grei. Den er ikke vanskelig å forstå. Sletting av et bilde gjøres ved at de trekkes et svart forheng over. Det er pedagogisk bra.

Det største problemet er hastighet. Det tar tid før kameraet bestemmer seg for at gjenstanden er i fokus. Det er ikke alltid kameraets skyld. Den må ha noe å fokusere på. Plane flater er vanskelig.

Men fokuseringen tar for lang tid. R707 er ikke av de langsomste, men det er heller ikke noe kamera for å gripe talere i akten mens de fekter som mest med armene.

Samtlige forsøk på RCAs sikkerhetskonferanse ble mislykket. Fotoene ble like fullt tilfredsstillende når personene sto stille. Casio Exlim og Konica Minolta Dimage er raskere. Om de tar bedre bilder er ikke gitt.

Punkter

Lommekameraer har en fordel, de har en nærgrense som krever makroobjektiver på mer profesjonelle kameraer. R707 lagrer 5,1 millioner punkter. Det er mer enn nok for alle praktiske behov. Utskrift i A4 på glanset papir blir bra med så mange punkter. For vanlig bruk holder det egentlig med 2 millioner punkter.

Punkter er det største salgsargumentet. Punkter koster. R707 koster nå rundt 3.000 kroner. Det er et fornuftig prisleie med den optikken kameraet har. For hver million punkter koster det mer.

8 millioner punkter er deilig, men da er det utsnitt av bildene man er interessert i. Da har man fått en ny hobby med å bruke kameraet i en utvidet sammenheng. Det er det HP vil. Kameraet settes av den grunn i en krybbe for tilkobling til hjemme-pcen.

I krybben er det plass til et ekstra batteri. Fra krybben er det kontakt for tilkobling til skriver og til tv-en. For det er den avanserte amatør HP vil nå. Også video kan tas opp. Det er bare et spørsmål om størrelsen på lagringskortet. R707 bruker SD (Secure Digital) et greit valg med hensyn til størrelse i kombinasjon med lagringskapasitet.