Året it ble litt grønnere

Året it ble litt grønnere

It-leverandørene ville gjerne bygge en grønn profil i 2008. Men kundene er ikke fullt så opptatt av miljøet.

2008 var ikke året hvor begrepet "Grønn it" ble etablert. Men året hvor miljøbevisstheten gjorde et sprang, mener generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge. Bransjeorganisasjonen startet opp sitt eget Grønn-it-initiativ høsten 2007.

- Vi ser en klar endring i vårt prosjekt som ble etablert for drøye halvannet år siden. Fra å være litt profetisk ser vi nå at miljøet har kommet på dagsorden. Om ikke høyest opp - så i alle fall ganske høyt, sier generalsekretær Per Moten Hoff i IKT-Norge.

Han mener innkjøpere begynner å tenke grønn it. Blant annet har det offentlig satt seg i førersetet. Til Computerworld i november sa fornyingsminister Heidi Grande Røys at det offentlig fra nå vil stille krav til eksempelvis energiforbruk, kjemikalier og levetid.

- Vi ønsker også at produktene som kjøpes, skal kunne brukes lengre enn det som er realiteten i dag. Der har vi kanskje bransjen mot oss, men vi skal ikke behøve å skifte ut i hytt og pine, sa Grande Røys.

En brøkdel

Beregninger Gartner har gjort viser at it-utstyr står for to prosent av det globale energiforbruket, noe som tilvarer energibruken til den kommersielle flytrafikken. Og it-leverandørene har på sin side, gjennom 2008, blitt svært fokusert på energikostnader. To eksempler er prosessorleverandørene AMD og Intel.

IDC-analytiker Anders Elbak mener jaget etter stadig kjappere brikker nå er i ferd med å bli erstattet av andre mål. Tidligere ble salget av pc-er påvirket av at nye og raskere prosessorer kom på markedet. Men i et intervju med Computerworld i Danmark sier han at nye lanseringer i dag blir møtt med litt likegyldighet og at det nå er strømforbruk og pris som avgjør hvem som vinner kampen.

Men selv om bransjen ser grønn ut, er ikke alle innkjøperne like opptatt av lavere energikostnader. Steria gjorde i høst en undersøkelse som viste at kun én av syv it-sjefer betalte sin egen strømregning.

- Grønn it gir lavere strømutgifter, og - ikke minst - mindre CO2-utslipp i naturen. Men hva motiverer it-sjefen til å prioritere grønn it, når strømregningen uansett ikke havner på hans eller hennes skrivebord, sa markedsdirektør Anders Lindgren i Steria i det undersøkelsen ble lagt frem.

Han mener de dårligere tidene burde motivere flere bedrifter til å satse på grønn it som et rent kostnadsbesparende tiltak.

IKT-Norge mener vi ser en videreutvikling av grønn it. Saken fortsetter på neste side.

Les om:

Grønn It