- Greenpeace fører grunn it-debatt

- Greenpeace fører grunn it-debatt

Greenpeace gjør diskusjonen rundt grønn it til en grunn debatt om utstyr. Da blir de store miljøgevinstene glemt, mener Hans Johan Tofteng i Avikom.

Daglig leder Hans Johan Tofteng i Avikom, som leverer videokonferanseløsninger og utstyr, reagerer på flere utspill de siste ukene der Greenpeace har vist seg skeptiske til it-bransjens vilje og potensial for å redusere utslipp av klimagasser.

LES OGSÅ: - Grønn it ofte et miljøalibi

Tidligere i sommer har miljøorganisasjonens leder Bente Haast uttalt at elektronikkbransjen har et avgrenset syn på problemet. Nylig kom IKT-Norge med rapporten «Vi kan, vi vil og vi skal – teknologiens rolle i håndteringen av klimaendringer». Da svarte Haast med å peke på at det produseres mer utstyr nå enn før.

- Med slike utspill svekker miljøorganisasjonen saken. Jeg håper Greenpeace ser at vår rolle ikke bare er levere utstyr, men å endre måten vi jobber på, både i næringslivet og i offentlig sektor, sier Tofteng.

Nye måter å jobbe på

Gjennom satsingen fra selskapet Bredbåndsfylket Troms har fylket fått et av landets best utbygde regionale fibernett. Prislappen for dette har vært på drøye 200 millioner kroner.

Gevinsten blir fra i sommer synlig som digitale møterom i tolv av tjue kommuner i Troms, blant andre distriktskommuner som Lenvik, Dyrøy og Kåfjord. Resultatet er at både politikere, kommunalt ansatte og lokale næringslivsledere kan bruke langt mindre tid på å reise.

- Et godt eksempel er statusmøtene vi har med leverandøren av det nye økonomisystemet i kommunen. De kjører vi på storskjerm, i stedet for at vi eller leverandørens konsulent må reise mellom Trondheim og Finnsnes, sier Jan-Eirik Nordahl i Lenvik kommune.

Vil ha næringslivet med

Avikom jobber nå sammen med kommunale it-sjefer for at flere enn kommunalt ansatte i distriktskommunene skal bruke de digitale møterommene. Dette er et arbeid han håper miljøbevegelsen legger merke til.

- De digitale sentrene vi bygger, er hovedsakelig lokalisert i kommunenes rådhus. For oss er det viktig å fylle kapasiteten til disse møterommene, i stedet for å bygge mange like ved siden av hverandre, sier Tofteng.

Nettopp for å få næringslivet med på laget, tar de digitale sentrene i bruk den nyeste teknologien. Alle sentrene er utstyrt med HD-kvalitets videokonferanse på 52 tommers skjermer. Møtedeltakerne logger seg på trådløst internett og deler dokumenter på en enkel måte. Alle møterommene har et fibernett med en hastighet på minst 100 mb/s.

- Jeg synes Greenpeace må tenke over at de kan gjøre det så lite stuerent å skryte av god teknologi at eventuelle brukere ikke vet at det finnes gode alternativ til lange bilturer eller hyppige flyreiser, sier Tofteng.

Les om:

Grønn It