Kårer de grønneste it-produsentene

Nokia er ikke lenger det mest miljøvennlige it-selskapet. Sjekk hele lista her!

Publisert Sist oppdatert

Mens flere teknologiprodusenter har tatt steg for å bli mer miljøvennlige gjennom å redusere energiforbruk og bruk av giftig materiale, fortsetter mange å love grønnere produkter uten å leve opp til løftene.

Nå gjør organisasjonen Greenpeace endringer i måten de rangerer produsentene på i sin Guide to Greener Electronics, og vektlegger handling over løfter om gull og grønne skoger.

HP og Dell på toppen

Den siste guiden til de grønneste produsentene av pc-er, fjernsyn og mobile enheter toppes av HP og Dell med en poengsum på henholdsvis 5,9 og 5,1 av 10 mulige. Sistnevnte klatret hele åtte plasser siden forrige oppdatering. Førsteplassen var tidligere okkupert av Nokia, som nå har falt til en tredjeplass med 4,9 poeng.

HP, som har rykket opp fra tredjeplass, er mindre energibesparende enn Nokia, men selskapet tjener på Greenpeaces revurderte kriterier for grønn elektronikk.

Blackberry-produsenten Research in Motion (RIM) er nykommer på lista, og er også miljøverstingen av de 15 rangerte produsentene med stakkarslige 1,6 av 10 mulige poeng.

Apple er også flinke på grønn elektronikk, og havner på en fjerdeplass med 4,6 poeng.

Nye kriterier

- De opprinnelige kriteriene ble utviklet i 2006, og det har vært stor fremgang på utfasing av giftig materiale siden den gang, sier Tom Dowdall i Greenpeace.

Greenpeace-guiden var opprinnelig planlagt som en oppfordring til produsentene om å slutte å bruke materialer som bromert flammehemmende midler (BFR-er) og PVC-isolering i produktene sine.

Mange produsenter sluttet å bruke slike materialer i perioden 2008 til 2010.

- Selskaper som HP, Apple og Acer var spesielt raske til å reagere. Apples produkter er nå helt uten BFR og de bruker ikke lenger PVC med unntak i tilfeller hvor det er lovpålagt av lokale myndigheter å isolere strømledninger med slikt materiale, sier Dowdall.

De nye kriteriene fra Greenpeace legger fortsatt vekt på energiforbruk og bruk av giftige materialer de ferdige produktene, men er i tillegg utvidet til å reflektere selve produksjonsprosessen. Organisasjonen ber nå produsentene om å rapportere hvordan produktene er laget, inkludert informasjon om utslipp av klimagasser og energitypen som er bruk ved produksjonsstedet.

I tillegg ber Greenpeace produsentene om å rapportere om enkeltkomponenter og underleverandører av disse.

- Har du ikke målt det, kan du heller ikke redusere det. Måling og offentliggjøring ligger til grunne for all målsetting, sier Dowdall.

Detaljer rundt Greenpeaces grønne guide og detaljert informasjon om produsentete på listen kan lastes ned fra organisasjonens nettsted (PDF).