Løsning på lader-kaoset

Løsning på lader-kaoset

En universal-adapter for alt elektronisk utstyr er på trappene. Det er gode nyheter både for forbrukere og miljøet.

En ny teknologi skal gjøre det unødvendig å sende med en egen strømadapter til hver eneste elektroniske dings som selges. Westinghouse Digital Electronics ga fredag sin støtte til teknologien som første elektronikkselskap

Den potensielle miljøbesparelsen er stor. I 2008 blir det solgt 3 milliarder slike adaptere, mot 2,2 milliarder i 2007, ifølge tall fra det amerikanske miljørådgivningsfirmaet EES.

Utbredelsen av utstyr som mp3-spillere, mobiltelefoner og digitale kameraer har skapt en enorm produksjon av det uungåelige ekstrautstyret som bidrar tungt til å gjøre begrepet "grønn it" til en selvmotsigelse.

LES OGSÅ: Henger ut miljøsvin på nettet

I USA alene blir 434 millioner elektroniske apparater "pensjonert" hvert år, og med det følger strømadaptere som fyller opp søppelbergene, opplyser EES.

Grønn plugg

Westinghouse skal benytte teknologi fra et nytt selskap, Green Plug, som utvikler en universell adapter som skal kunne gi strøm til alle typer bærbare pc-er, mobiltelefoner og annet elektronikk-utstyr, skriver Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Det meste av slikt utstyr leveres i dag med en spesiell adapter som angir korrekt likestrøm for hver enkelt enhet. Teknologien fra Green Plug gjør det mulig for hver enkelt enhet å kommunisere de spesifikke strømnivåene til adapteren. Dermed kan den benyttes av flere utstyrsenheter.

LES OGSÅ: Miniatyr-pc på 12 volt

Adapteren fungerer som en felleskontakt for alle typer kompatibelt utstyr. Strømmen skrus automatisk av når det tilkoblede utstyret er ferdig ladet, noe som også vil spare strøm. De første modellene kommer i salg i begynnelsen av 2009 og vil koste i underkant av 500 kroner.

Først ute

For at teknologien skal bli utbredt, trenger den støtte fra elektronikk-produsentene, som må inkludere spesialprogramvare (firmware) fra Green Plug i sitt utstyr for å kunne sende riktig strømnnivå til adapteren. Derfor er støtten fra et stort selskap som Westinghouse viktig.

Selskapet med navnet som kanskje er mest kjent for fordums amerikanske kjøleskap, lager i dag LCD-tv-er, pc-skjermer og digitale fotorammer.

- Vi vet vi ikke er det største elektronikkselskapet, men noen må være først ute, sier Darwin Chang, teknologidirektør i Westinghouse.

LES OGSÅ: Smart lader for mobilen

Chang ser for seg store kostnadsbesparelser på lang sikt, siden selskapet kan slutte å legge ved en adapter etter hvert som kundene har en universaladapter hjemme.

Må få med flere

Men produktet fra Green Plug gjør lite nytte dersom ikke de virkelig toneangivende elektronikk-leverandørene, som Sony, Apple, Samsung, Nokia og Philips, følger opp.

Halvlederprodusentene må bygge teknologien inn i brikker som skal passe sammen med universadapterne. Ifølge administrerende direktør i Green Plug, Frank Paniagua, har en av de store aktørene sagt ja så langt, men han vil ikke opplyse hvem det er.

Det er mange hindre for å ta i bruk teknologien. Det største er kanskje at forbrukerne anser adapteren som en del av produktet. Dermed trengs et incitament for å få forbrukerne til å anskaffe seg universal-adpater. Dessuten har mange av aktørene, for eksempel Apple, ekstra profitt fra slikt utstyr.

Standardisert

I Kina er alle produsentene, også de utenlandske, lovpålagt å tilpasse seg et standardisert USB-grenssnitt og spenningsnivå, slik at man ikke trenger ny adapter når man kjøper ny telefon.

LES OGSÅ: Norske it-sjefer blåser i grønn it

Westinghouse annonserte sin nyhet under et møte i Alliance for Universal Power Supplies, en arbneidsgruppe som involverer store deler av den berørte bransjen. Representanter for blant andre Fujitsu, Motorola, Intel og Broadcom var tilstede under møtet som ble holdt i San Francisco i forrige uke.

Les om:

Grønn It