Produsentene bryter grønne løfter

Produsentene bryter grønne løfter

Toshiba, Dell, Lenovo, LG og Samsung får kritikk av Greenpeace for å fortsette bruken av miljøgifter.

I den siste utgaven av Greenpeaces rapport Guide to Greener Electronics får en rekke selskaper kritikk for å ha brutt sine egne løfter om å slutte å benytte miljøgifter i sine produkter.

Toshiba, Dell, Lenovo, LG og Samsung har ifølge Greenpeace alle brutt sine løfter om å slutte å bruke polyvinylklorid (PVC) og bromerte flammehemmere i sine produkter. PVC og flammehemmere er svært giftige stoffer som omdannes til det kreftfremkallende stoffet dioksin når de forbrennes.

Disse selskapene står i kontrast til konkurrenter som Apple og HP, som ifølge Greenpeace har gjort en innsats ved å tilby kundene mer "grønn" elektronikk.

Nintendo er versting

For Toshiba medførte dette et fall fra en 3. til 14. plass, og for Samsung et fall fra 7. til 13. plass. LG faller fra 6. til 12. plass. Grunnen er ifølge Greenpeace LGs siste Energy Star-godkjenning som selskapet anklages for å ha manipulert.

Nederst på listen er selskaper som Fujitsu, Microsoft og Lenovo. Den absolutte verstingen er imidlertid Nintendo. Selskapet får noen poeng for å ha faset ut bruken av PVC i kabling og for sitt ftalat-forbud, men skårer null poeng på alt som har med elektronisk avfall å gjøre.

- Ved å overholde forpliktelsene om utfasing har noen selskaper beveget seg mot en grønnere elektronikkfremtid. Nå må alle bidra ved å holde ord og begynne å levere produkter frie for PVC og flammehemmere, sier Iza Kruszewska, kampanjeansvarlig for Greenpeace International Toxics i en pressemelding.

HP og Apple lager imidlertid produkter uten disse miljøgiftene, noe som ifølge Greenpeace viser at det er mulig å drive miljøvennlig og samtidig være konkurransedyktig.

- Disse industrikjempene kan ikke kalle seg "grønne" før de følger opp sine egne forpliktelser om å eliminere de giftstoffene som skader miljøet og folkehelsen fra sine produkter, sier Kruszewska.

Nokia best

I tillegg har produsenter som Sony Ericsson, HP, og Acer gått enda et skritt videre og tatt til orde for at stoffer som PVC og bromerte flammehemmere forbys under EUs RoHS-direktiv.

- Det er oppløftende å se at flere selskaper har skjønt det presserende behovet for lovgivning som gjør det mulig å fjerne disse stoffene for godt, og som jobber aktivt for dette, sier Kruszewska.

- De selskapene som fremdeles bruker PVC og bromerte flammehemmere i sine produkter må følge etter Apple, HP og de indiske selskapene HCL og Wipro, som har valgt å fase ut disse giftstoffene, sier hun.

De tre selskapene som gjør det best på listen til Greenpeaces er Nokia, Sony Ericsson og Philips.

Sony gikk fra en 7. til en delt 6. plass med Panasonic, som i forrige runde lå på 10.-plassen. HP har også tatt steget fra 11. til 8. plass, mens Sharp har gått fra 13. plass til 9. plass.

Se hele oversikten her.