Guffen gratis gigabyte

Guffen gratis gigabyte

Google må kanskje revurdere sin nye eposttjeneste som skal gi brukerne stor lagringsplass i bytte mot annonser.
Det var ingen aprilspøk da søketjenesten Google lanserte muligheten for å tilby brukere gratis epost med inntil en gigabyte lagringsplass. Men om 1. april var en uheldig lanseringsdato, står den kommende Gmail-tjenesten overfor juridiske problemer med personvern.

Slik Gmail er beskrevet, skal brukeren slippe både å slette epost på grunn av den store lagerplassen og å organisere den: Googles søkeverktøy skal håndtere dette. Tjenesten skal være gratis, basert på at annonser blir plassert inn i eposten basert på dens innhold. Det betyr altså at all epost vil bli skannet og vurdert i forhold til dette.

I USA har 28 organisasjoner som er engasjerte i personvern og sivile rettigheter skrevet et brev til Googles gründere. Der uttrykker de sin bekymring over nettopp skanningen av konfidensiell epost og hva dette kan bety for personvernet. Kritikere i flere europeiske land har også skrevet brev og hevder at Gmail vil være i strid med EU-lovgivning.

Verboten

Klarest er Andreas Hermann i Datatilsynet i Niedersachsen. Han hevder kort og godt at i Tyskland er skanning av epost forbudt, ifølge avisen Hannoverschen Allgemeinen. Der gjør han det klart at etter tysk lov er telefonsamtaler, faks og epost er strengt fortrolige, og kun kan skannes eller avlyttes av sikkerhetstjenesten eller ved domstolsavgjørelse. Og det spiller ingen rolle om det er mennesker eller maskiner som skanner, hevder han.

Google forsvarer seg nettopp med at skanningen skal skje uberørt av menneskehånd og at Google vil beskytte brukernes personvern så langt de kan.

Det er ikke langt nok, hevder kritikerne. De peker på hva som skjedde med navnelister i dotcom-selskaper som gikk konkurs -- de ble gjerne solgt videre, og da ofte til bedrifter med helt annen policy for personvern. Et annet ankepunkt er at denne praksisen åpner for at andre vil benytte seg av lignende metoder, og at dette vil redusere brukernes tillit til epost som privat kommunikasjon.

Senator Liz Figueroa, demokrat i California, er allerede i ferd med å lage et lovforslag mot Gmail.

-- Vi mener dette er en direkte invasjon av folks privatliv. Det er som å ha en diger reklameplakat midt i hjemmet, sier hun ifølge Reuters.

Gratis gig alt nå

Mens diskusjonen bølger om Gmail, tok Spymac grep allerede 5. april og økte brukernes epostplass til en gigabyte. Spymac er innrettet mot Mac-brukere og tilbyr gratis epost, web-hotell, bildegalleri og flere tjenester. Men du behøver ikke være Apple-frelst for å opprette en konto.