GUIDE: Bærbare til studenten

GUIDE: Bærbare til studenten

Vi følger opp vår skolebærbarguide med en oversikt over et knippe aktuelle bærbare for skoleelever og studenter.

Acer Timeline X

Acer var tidlig ute med bærbare pc-er som kunne skilte med svært gode batteritider. I dag er det Timeline X-serien som gjelder om du er ute etter en passe rask og lett bærbar med god batteritid.

Timeline X-maskinene kommer med skjermstørrelse fra 11,6 til 15,6 tommer. I grunnmodellen er innmaten den samme for de forskjellige størrelsene, Intel Core i3/i5-prosessor, 4 gigabyte minne og 500 gigabyte harddisk. I tillegg er det mulig å Timeline X med noe kraftigere grafikkprosessor, Geforce GT 540M, og 750 gigabyte harddisk. Det vil kunne gi noe bedre ytelse i spill og applikasjoner som drar nytte av grafikkprosessoren. Grafikkprosessoren er ikke av de kraftigste, men med middels til lave detaljinnstillinger vil du kunne spille selv nyere spill.

Det er fortsatt en rekke butikker som har forrige generasjone Timeline X på lager, og fra rundt 4 500 kroner kan du velge mellom blant annet 11,6- eller 14-tommers modeller med forrige generasjon Intel-prosessor, eller eventuelt med Intel Core i3-prosessor. Går du noe opp i pris får du de nyeste modellene med Intel Core i5, og med det bedre ytelse – og i visse tilfeller også bedre batteritid. De nyeste Timeline X-modellene koster fra omtrent 5 500 kroner med Core i5-prosessor for 13,3 og 14-tommers modellene, mens du må legge på rundt tusenlappen for modellene med Geforce GT 540M og 15-tommers skjerm. Enkelte modeller i Timeline X-serien kan leveres med SSD i stedet for harddisk.

LES OGSÅ:

GUIDE: Bærbar-pc - Slik velger du riktig skole-pc

Asus U-serie

Vi har tidligere testet flere ultraportable i Asus U-serie. Dette er lette og stilige bærbare pc-er med meget godt batteritid. Da vi testet Asus UL30A, målte vi nesten 11 timer batteritid med maskinen i simulert bruk. Det sank til rundt syv timer da vi testet Asus U35, som nå er erstattet av U36-modellene.

Asus U36 er å få kjøpt i en rekke forskjellige konfigurasjoner, og får med Intel Core i3, i5 eller i7, samt harddiskstørrelse fra 500 til 750 gigabyte. Felles for de forskjellige konfigurasjonene er Nvidia Geforce GT520M, som er den enkleste av Geforce-modellene. Du vil nok kunne kjøre en del spill, men må ta til takke med laveste detaljinnstillinger i nye spill.

Skjermen på 13,3 tommer har en oppløsning på 1366x768 piksler, som er for standard å regne på denne skjermstørrelsen. Asus har også en modell kalt U46, som er utstyrt med skjerm på 14 tommer – men med samme oppløsning som 13,3-tommeren. U46 kan leveres med Intel Core i3 eller Core i5. Grafikkprosessoren er den noe kraftigere Geforce GT 540M, slik at denne maskinen kan være noe bedre egnet for de som også ønsker å bruke pc-en til litt lett spilling.

LES OGSÅ:

TEST: Asus U35Jc - Oppdatert lettvekter

Med vekt på 1,4 kilo med 4-cellers batteri og 1,6 kilo med 8-cellers batteri er Asus U36 godt egnet til å fraktes i ryggsekken eller bærbarveska til daglig. Asus U46 veier like over 2 kilo.

Det kan være lurt å være oppmerksom på hvilket batteri de forskjellige modellene leveres med. Det som på papiret ellers har identiske spesifikasjoner kan nemlig leveres med vidt forskjellige batterier, uten at prisen skiller mye. Vi anbefaler et så stort batteri som mulig. Selv om vekten øker med et par hundre gram, mener vi det er verdt både den lille ekstra vekten og de ekstra hundrelappene for å kunne hente ut så mye som opp mot dobbel batteritid.

Lenovo Thinkpad Edge

Lenovos Thinkpad Edge-serie byr på maskiner med skjermstørrelse fra 11,6 til 15,6 tommer. Edge-serien har et litt mer spenstig og spennende design enn det til dels trauste utseendet de fleste Lenovo-modeller har å vise frem. Her er det både farger og litt mer spennende former.

Enkleste modell, Thinkpad Edge 11, er utstyrt med 11,6-tommers skjerm og kan leveres med AMD Fusion eller Intel-prosessorer. Vi anbefaler her at man velger modell med Intel-porsessor, som riktignok er dyrere, men betydelig raskere.

Startvekten er ikke mer enn 1,2 kilo, men dette kan variere noe med konfigurasjon og batteristørrelse. Prisene starter på like over 3 000 kroner for de enkleste modellene, til i overkant av 5 000 for Core i3-modellene. For 5000 kroner finner man da også modeller med integrert mobilt bredbånd og matt skjermoverflate.

Thinkpad Edge 13 er på de fleste områder lik som 11-tommeren, men med 13,3-tommers skjerm. Også her kan du velge mellom modeller med AMD Fusion eller Intel Core i3-prosessor. Prisene ligger omtrent 500 kroner høyere enn for 11-tommeren, fra like over 3 500 kroner til like i underkant av 6 000 kroner, avhengig av blant annet prosessor og lagringskapasitet.

I likhet med Acers Timeline X-serie, kommer også Thinkpad Edge i varianter med 14- og 15-tommers skjerm. Her kan du få helt opp til Intel Core i5-prosessor, samt SSD i noen konfigurasjoner. Med kraftigste prosessorvalg og SSD stiger prisen relativt betraktelig. Med tradisjonell harddisk i kombinasjon med Core i5 ligger prisen imidlertid nesten likt som for de mindre modellene, like under 6 000 kroner. Merk imidlertid at skjermoppløsningen er den samme som på de mindre modellene, selv 11,6-tommeren, altså 1366x768 piksler. Det er i minste laget på en så pass stor skjerm, og sett opp mot størrelse og vekt ellers virker da 13,3-tommeren å være et bedre valg for de som skal frakte pc-en med seg hver dag.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik velger du riktig spillbærbar

Lenovo Thinkpad X220i

Lenovo Thinkpad X220i er en ultraportabel med 12,5-tommers skjerm og vekt på cirka 1,5 kilo. Dette er en pc som i utgangspunktet er rettet mot bedriftsmarkedet, men i versjon med Core i3-prosessor legger prisen seg ned på rett over 8000 kroner. Man får da 4 gigabyte minne og 320 gigabyte harddisk.

Vi har testet X220T, som er tavle-pc-versjonen av samme pc. Det som her blant annet imponerte er det generelle kvalitetsinntrykket man får, kombinert med god funksjonalitet. Støtte for dokkingstasjon er også på plass. Skjermoverflaten er matt, noe en del foretrekker.

Det blir noe dyrere enn en del annet med lignende spesifikasjoner, men det føles også veldig forseggjort og solid. Thinkpad X har som Thinkpad T-serien en renommé på seg til å ha svært høy byggkvalitet.

Toshiba Satellite R830

Toshiba Satellite R830 er en kompakt 13,3-tommer rettet mot konsumentmarkedet, men som også har mye til felles med selskapets bedriftsmodell Portege R830. Designmessig har både Portege og Satellite-modellene arvet mye fra forgjengerne – den store forskjellen blir at man er over på Intels Sandy Bridge-plattform, hvilket betyr nyere prosessorer og brikkesett.

Forskjellene mellom Satellite R830 og Portege R830 er operativsystem (Windows 7 Home Premium vs. Windows 7 Prfessional) og skjerm (matt vs. blank). Portege R830 har i tillegg støtte for dokkingstasjon, Expresscard-kortplass, 3G og en del sikkerhets- og administrasjonsfunksjoner rettet for bedriftsmarkedet.

Enn så lenge er Satellite R830 kun tilgjengelig i en enkelt konfigurasjon, med Core i5 2410M-prosessor, 4 gigabyte minne og 640 gigabyte harddisk. Proffmodellen Portege R830 er tilgjengelig i noe flere modellkonfigurasjoner.

Sett opp imot mange andre 13,3-tommers-pc-er på markedet nå er ikke R830 blant de aller tynneste, men noen direkte tjukkas er den ikke. Vekten er rett i underkant av 1,5 kilo, noe som gjør den velegnet som en maskin som skal fraktes frem og tilbake mellom hjem og skole hver dag.

LES OGSÅ:

TEST: Toshiba Satellite R830 - Lett, utholden og sprek

Toshiba Satellite R830 koster fra i overkant av 5000 kroner med Core i3-prosessor, mens man må opp til cirka 6 500 kroner for å få modell med Core i5.

Den har også optisk stasjon, noe som er en sjeldenhet i dette segmentet.

Ønsker man større skjerm leverer Toshiba også Satellite R840 og R850, som i praksis er samme maskinen, men med 14- og 15-tommers skjerm.

Mer kraft og større skjerm?

Selv om de fleste nok vil klare seg lenge med en passelig sprek ultraportabel til skolearbeid og det meste av bruk ellers, er det alltids noen som har litt høyere krav. Er du for eksempel relativt spillinteressert, kan det være at du må finne det i å legge på noen tusenlapper for å få en pc som yter godt nok til nye spill.

Vi har tidligere testet Multicom Kunshan P150, som kan være et spennende alternativ for de som ønsker ekstra god ytelse til vanlig og tung bruk. Ikke minst er det en pc som yter svært bra som spillmaskin.

Kunshan P150 koster fra det dobbelte av prisen for de fleste maskinene vi har nevt i denne artikkelen, og oppover. Da får du imidlertid en kraftig Intel Core i7-prosessor og en relativt sprek Geforce GTX 560M grafikkprosessor. Skjermen på 15,6 tommer har Full HD-oppløsning, altså 1920x1080 piksler, noe som gir en stor og god arbeidsflate. Til tross for størrelsen er ikke Kunshan P150 skremmende tung, men med en vekt på tre kilo merkes den langt bedre i ryggsekken enn en ultraportabel.

Har du lyst og råd kan maskinen oppgraderes med kraftigere Core i7-prosessor, mer minne, større harddisk eller SSD og virkelig kraftig grafikkprosessor.

LES OGSÅ:

TEST: Multicom Kunshan P150 - Rå bærbarytelse til en pen pris

Hva med Mac?

Apple er fortsatt litt outsider når det gjelder pc-er til skolebruk, selv om visse gjerne velger en Apple-pc med Mac OS når de skal ha en ny bærbar til skole- eller studiebruk. Sett opp mot de modellene vi har ramset opp, vil Macbook Air være det nærmeste alternativet. Den kommer nå i to størrelser, med enten 11,6 eller 13,3-tommers skjerm. Videre har du to modeller i hver størrelse.

Den minste og enkleste, 11,6-tommeren med Core i5, 2 gigabyte minne og en SSD på 64 gigabyte koster rundt 7 500 kroner, mens du må gi rundt 9 000 for den samme modellen med 4 gigabyte minne og SSD på 128 gigabyte. 64 gigabyte lagringsplass blir i minste laget for mange, og modellen med 128 gigabyte blir nok da mer aktuell. Skjermoppløsning er på 1366x768 piksler. Rent spesifikasjonsmessig får du en del mindre for pengene her enn om du velge en Windows-pc i samme størrelse. Det du får er imidlertid en meget lett og slank pc – og selvsagt Mac OS.

Velger du å gå opp til en av 13,3-tommers modellene, får du en noe raskere Core i5-prosessor og 4 gigabyte minne som standard på begge modellene, samt valget mellom SSD på 128 eller 256 gigabyte. Prisen er rett rundt 10 000 kroner med 128 gigabyte og i overkant av 12 000 med 256 gigabyte SSD. Skjermoppløsningen er høyere enn på de fleste Windows-pc-er med samme skjermstørrelse, 1440x900 mot normalt 1366x768 piksler.

Visse av Macbook Air-modellene kan oppgraderes til Intel Core i7-prosessor på 1,8 gigahertz.

Les flere lærerike guider her.