FULL DISK? Med noen enkle grep kan du rydde opp på disken og få tilbake mer lagringsplass. FOTO: IDGNS/Networkworld

Slik frigjør du lagringsplass i Windows

GUIDE: Hvis PC-en din begynner å bli fattig på lagringsplass er det flere ting du kan gjøre.

Publisert Sist oppdatert

Hvis PC-en din begynner å bli fattig på lagringsplass kan du bruke en rekke tiltak for å få tilbake mer lagringplass. Du vil nok bli overrasket hvor mye du faktisk kan slette av filer du kanskje ikke bruker!

Vi skal i denne oversikten komme med en rekke forslag til tiltak for å få mer plass. Du trenger ikke å gjennomføre alle tiltakene, bare de som passer for deg.

For ordens skyld, en del av tipsene på denne siden gjelder alle Windows-versjoner, ikke bare Windows 10.

Midlertidige filer

Filer samler seg opp etter hvert som du bruker PC-en og disse kan med fordel fjernes med jevne mellomrom. Klikk på «Innstillinger - System - Lagring» og velg en lagringsstasjon. Klikk så på «Midlertidige filer» og velg «Slett midlertidige filer» for å slette dem.

Applikasjoner og funksjoner

Du kan avinstallere app-er som bruker mye lagringsplass, men dette gjelder selvfølgelig kun apper du ikke har bruk for. Klikk på «Innstillinger - System - Apper og funksjoner». Du får en liste over alle app-er som er installert på PC-en og et tall som viser hvor mye plass den aktuelle app-en bruker. Her kan du se app-er som bruker veldig mye plass, og du kan avinstallere app-er du har bruk for. Dermed kan du frigjøre mer plass.

System og reservert

Du kan se hvor mye systemet og andre ting bruker. Dette kan du igjen se via «Innstillinger - System og Lagring». Her kan du velge den aktuelle lagringsenheten, og du vil da få opp en oversikt. Du kan blant annet se hvor mye lagringsplass som er reservert til systemet og hvor mye som eventuelt brukes til app-er, spill, dokumenter og andre ting.

Klikk videre på «System og reservert» og du får informasjon om ulike deler av lagringen. Her har du muligheten til å slå av eller på systemgjenopprretting og dermed slette gjenopprettingspunkter som faktisk bruker ganske mye plass, hvis du har mange av dem. Du kan eventuelt gjøre dette ved å klikke på«Behandle systemgjenoppretting» under «System og reservert». Du får da opp et vindu hvor du kan velge «Konfigurer» (gjenopprettingsinnstillinger).

I neste vindu har du muligheten til å slette alle gjenopprettingspunktene for den aktuelle lagringsenheten. Dette anbefales i utgangspunktet ikke, fordi du har da ikke muligheten til å gå tilbake til tidligere tilstand dersom det skjer noe med PC-en. Men hvis du har liten lagringsplass igjen på PC-en kan dette være aktuelt, spesielt for avanserte brukere.

Slett installasjonsfilene

Dette er et tiltak som ikke passer for alle. Har du oppgradert til Windows 10 kan du slette de gamle installasjonsfilene og dermed frigjøre ganske mye lagringsplass.

Vær oppmerksom på at dersom du vurderer å gå tilbake til tidligere Windows-versjon (Windows 7 eller Windows 8), da bør du ikke slette disse filene. Du vil nemlig trenge dem for å tilbakestille Windows.

Er du usikker på om du skal gå tilbake til eldre Windows bør du ikke slette disse filene.

Slik kan du slette installasjonsfilene:

  1. Skriv følgende kommando via Søk-vinduet i Windows:cleanmgr /sageset:11 og trykk på Enter.
  2. Klikk på Rydd opp i systemfiler.
  3. Merk Windows-installasjonsfiler.
  4. Klikk på "OK" for å sette i gang slettingen.

Har du Windows 7 eller Windows 8.1 og er helt sikker på at du ikke skal oppgradere til Windows 10, kan du bruke den samme måten til å fjerne installasjonsfiler som ikke du trenger lenger.

Les mer om cleanmgr-kommandoen på microsoft.com.

Ccleaner

Programmet Ccleaner er et godt alternativ som kan brukes til å rydde grundig i Windows. Det kan du lese mer om i denne guidenDataporten.net.

Defragmentering

Når du er ferdig med å rydde på PC-en kan det være lurt å kjøre diskfragmentering. Har du en gammel PC med en disk som aldri er blitt defragmentert, da er det spesielt mye som kan frigjøres av lagringplass. Les mer om defragmentering i denne guidenDataporten.net.